today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία και το διπλό «χαστούκι» από τις ΗΠΑ

Σήκωσε το γάντι των τουρκικών προκλήσεων και των απειλών επίθεσης η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα «γιουρούσια των τρελών τούρκων» του Ερντογάν, απάντησε με την παραλαβή ενός πολεμικού αεροσκάφους Viper, τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την επερχόμενη μοίρα των υπερσύγχρονων F-35, αεροσκάφη που η Άγκυρα θα κοιτάει με το κιάλι…

Του Κώστα Πασίση

Κατά την τελετή εγκαινίων του νέου τεχνικού κέντρου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, ο Πρωθυπουργός έβγαλε προς τα έξω την εθνική αυτοπεποίθηση, που απαιτείται για τέτοιες περιστάσεις και προειδοποίησε τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία  να καθίσει στα …αβγά της καθώς η χώρα έχει αποκτήσει πλέον τρομαχτική αποτρεπτική ισχύ.

«Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα», υπογράμμισε στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

«Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται σε μια στιγμή που οι γείτονες μάς αντί για συμπαραγωγή έχουν αποκλειστεί συνολικά από το πρόγραμμα της 5ης γενιάς μαχητικών και ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα, ίσως, κάποτε για τα δικά τους F-16»

Αυτή ήταν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό άλλη μια ατάκα-δηλητήριο για την Τουρκία…

Ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά απάντησε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι ακούμε όσα λέει η Τουρκία, αλλά δε φοβόμαστε…

Η καλά σχεδιασμένη σκληρή αντεπίθεση της Αθήνας έγινε έχοντας το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ πλήρη γνώση για το τι παίζεται  στη διεθνή σκακιέρα και δη στα μεγάλα κέντρα απόφασης, όπως είναι η ΗΠΑ και η Ευρώπη, αναφορικά με τα τερτίπια της Άγκυρας.

Ενώ ταυτόχρονα διαβάζουν και αποκωδικοποιούν  σωστά τις κινήσεις της Τουρκίας και ειδικότερα τους ωμούς εκβιασμούς της στις ΗΠΑ και στη Δύση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι  δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Και μιλάμε για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, που αλλάζουν παντελώς τις στρατιωτικές ισορροπίες στο Αιγαίο και τρομάζουν τους τούρκους.

«Εάν το σχέδιό μας για τον εκσυγχρονισμό των F-16 αποτύχει και η Ελλάδα υλοποιήσει τον δικό της σχεδιασμό, το 2025 η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά», παραδέχθηκε ο στρατηγός εν αποστρατεία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ. «Ως εκ τούτου, το πρόγραμμά μας για την προμήθεια 40 αεροσκαφών F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό έως και 80 F-16 είναι ζωτικής σημασίας».

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, που είχαν μείνει πίσω τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στη γειτονική μας χώρα και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αυτά  θα συζητηθούν σήμερα για πρώτη φορά στο τουρκικό ΚΥΣΕΑ.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega, επανέλαβε την αντίθεση του στην πώληση F-16 στην Άγκυρα και κάλεσε την Τουρκία  να  εγκαταλείψει την επιθετική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η διπλωματική ομοβροντία κατά της Τουρκίας συνέπεσε με το …βέτο της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η Ελλάδα δεν κάνει διάλογο με την Τουρκία, ούτε παράλληλα φοβάται κάποια σύρραξη και τους λόγους εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι η χώρα σε διπλωματικό επίπεδο έχει κάνει ότι απαιτείται για να αποτρέψει κάποιο αιφνιδιασμό στο πεδίο.

Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εξουδετερώσουν  οποιαδήποτε πρόκληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ