today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ο Μητσοτάκης ανάβει «πράσινο φως» για νέες παροχές. Οι δεσμεύσεις για τη δεύτερη 4ετια

Πολλαπλά σημαντικά μηνύματα έστειλε μέσω της πρώτης θεματικής συνέντευξης του, για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, στην τελική ευθεία των εκλογών, ο Πρωθυπουργός, ξετυλίγοντας τη στρατηγική της ΝΔ μέχρι τις εκλογές, και προσδιορίζοντας σε γενικές γραμμές το πολιτικό στοίχημα της επόμενης 4ετιας.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι έρχονται νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, καθότι η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών και όπως παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνιμος «πονοκέφαλος» του, γνωρίζοντας ότι οι εκλογές θα κριθούν πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε κάτι χειροπιαστό, ωστόσο στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου, αναζητείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή ενός έκτακτου «δώρου» Πάσχα στα νοικοκυριά, που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Εκτός του συγκεκριμένου μέτρου, όμως, φέρεται να έχει σχεδόν «κλειδώσει», άλλη μια φιλολαϊκή εξαγγελία για τους συνταξιούχους, που θα κάνει τη …διαφορά, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Αυτή είναι η καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές στη Δικαιοσύνη μέχρι το 2020.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά το προσπέρασε εντέχνως στη συνέντευξη, προφανώς επειδή ανήκει στην κατηγορία των προεκλογικών ατού, που θα ανακοινωθούν στην ώρα τους, για προφανείς λόγους…

Το δεύτερο μήνυμα ταυτίζεται με την κύρια στόχευση της χθεσινής συνέντευξης, που είναι να μάθει ο κόσμος το έργο της κυβέρνησης, τα μέτρα που ελήφθησαν για να μείνει όρθια η κοινωνία την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά στις κρατικές επιδοτήσεις για τη μείωση του ρεύματος, το καλάθι του νοικοκυριού, την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το market pass που έρχεται…

Στο ίδιο πλάνο εντάσσονται και οι τοπικές συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη, που γίνονται στο πλαίσιο ενός αμφίδρομου διαλόγου που έχει ξεκινήσει με τους πολίτες κατά τη διάρκεια των περιοδειών του, που αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Επόμενος σταθμός των εξορμήσεων του είναι η Κρήτη, μια περιφέρεια που έχει πλέον ειδικό ενδιαφέρον, λόγω της κοινής καταγωγής Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη.

Για το Μαξίμου το κυβερνητικό έργο και η σύγκριση των πεπραγμένων με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πολιτική απάντηση στην τοξικότητα της Κουμουνδούρου, που επιμένει στη σκανδαλολογία, αν και έχει τη φωλιά της λερωμένη, με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το Νίκο Παππά που κάθεται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Μήνυμα αισιοδοξίας για την οικονομία

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη του έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην κοινωνία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για όλους.
Ειδικότερα επεσήμανε ότι στο Νταβός είδε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε έντεκα αναβαθμίσεις στην οικονομία και σήμερα είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτό είναι το καλό σενάριο που θα έχει συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα ή δε θα προκύψει κάποια άλλη κυβέρνηση που θα επαναφέρει τη καχυποψία στους επενδυτές για την πορεία της οικονομίας.

Ένα αφήγημα που θα επαναλάβει, θα εμπλουτίσει με νέα στοιχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας, για να τεθούν άπαντες προ των ευθυνών τους.

Από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης του ήταν τα όσα προανήγγειλε για την επόμενη τετραετία, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και τη μείωση των έμμεσων φόρων και εισφορών, αλλά με προϋποθέσεις.

Η αποκλιμάκωση των φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα είναι βάσει των οικονομικών περιθωρίων, είπε ο πρωθυπουργός.

Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, επισήμανε, γιατί χώρες που το εφάρμοσαν και έχασαν έσοδα, αλλά και δεν έφτασε η μείωση στον καταναλωτή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ