today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

O Νετανιάχου θα απομακρύνει από την κυβέρνηση τον Υπουργό Εσωτερικών Αριέ Ντερί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απομακρύνει σήμερα από την κυβέρνηση τον σύμμαχό του και υπουργό Εσωτερικών και Υγείας Αριέ Ντερί, μετά τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας λόγω του ποινικού μητρώου του, δήλωσε συνεργάτης του υπουργού.

Ωστόσο ο Ντερί, που διορίστηκε υπουργός στις 29 Δεκεμβρίου, δεν θα αποσύρει το υπερορθόδοξο κόμμα του Shas από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημείωσε ο Μπαράκ Σερί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη κατά του διορισμού του Ντερί στα δύο υπουργεία επικαλούμενο την καταδίκη του το 2022 για υπόθεση διαφθοράς.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο Ισραήλ και μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης να αποδυναμώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να εγκρίνει νομοσχέδιο αψηφώντας ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Ο Σερί δήλωσε σήμερα ότι ο Ντερί θα συμμετάσχει για τελευταία φορά σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, μετά το πέρας του οποίου ο Νετανιάχου θα τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

«Θα διατηρήσει μια θέση από την οποία θα μπορεί να ασκεί επιρροή και θα εξακολουθήσει να έχει τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Shas», υπογράμμισε ο συνεργάτης του.

Στο μεταξύ η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, καθώς υπουργοί από το υπερεθνικιστικό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο λόγω διαφωνιών τους για τις κυβερνητικές πολιτικές αναφορικά με τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι υπουργοί αυτοί καταγγέλλουν την κατεδάφιση την Παρασκευή από τις ισραηλινές αρχές ενός μικρού εβραϊκού οικισμού που ανεγέρθηκε χωρίς άδεια από τις αρχές.

Ο επικεφαλής του Θρησκευτικού Σιωνισμού, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, είχε προσπαθήσει να αναβληθεί η κατεδάφιση του οικισμού, αλλά υπερίσχυσε η πρόταση του υπουργού Άμυνας Γιάβ Γκαλάντ, που ανήκει στο Λικούντ – το κόμμα του Νετανιάχου.

«Αυτός ο οικισμός είναι ο θεμέλιος λίθος της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση», υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Εθνικών Αποστολών Ορί Στροκ του Θρησκευτικού Σιωνισμού μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan. Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες του κόμματος.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Θρησκευτικό Σιωνισμό, το άλλο ακροδεξιό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Εβραϊκή Ισχύς, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατεδάφιση του Χαν αλ Άχμαρ, ενός καταυλισμού Παλαιστίνιων βεδουίνων σε περιοχή κλειδί της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μην κατεδαφίσει τον Χαν αλ Άχμαρ φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει νέο πλήγμα στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ