today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Τη δεύτερη ανάγνωση της άκαρπης- όπως φάνηκε- συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, αλλά και την επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνουν στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ, που ταυτόχρονα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έλευση στην Αθήνα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στις  21 Φεβρουάριου.

Του Κώστα Πασίση

Το κυβερνητικό στίγμα για  τις συνομιλίες Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: Εκείνο που κάνουμε είναι να θωρακίζουμε περαιτέρω την εθνική μας άμυνα, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε την τουρκική επιθετικότητα που δε συμβαδίζει με την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας.

Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι το προαναφερθέν τετ-α-τετ μπήκε για τα καλά στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, που ανέλυσε όλες τις παραμέτρους.

Με ποιο κρίσιμη την πιθανή αντίδραση που μπορεί να βγάλει ο Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη ημέρα από την «άγονη» συνάντηση στην Ουάσιγκτον και αν τελικά έχει τα «κότσια»  να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, ενόψει τουρκικών εκλογών.

Ήδη πάντως διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ο οποίος έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, ανέφεραν ότι ξεπερνούν κάθε όριο λογικής…

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό ΥΠΕΞ ετοιμάζει επιστολή στην οποία θα αναφέρει  στοιχεία που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και  εκφράζουν την ελληνική θέση για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών …

Ο «απόηχος» από την προαναφερθείσα συνάντηση είναι ότι δεν πήγε καθόλου καλά.

Αυτό προκύπτει από τον εμφανή εκνευρισμό του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος έκανε δηλώσεις μόνο σε τούρκους δημοσιογράφους, ενώ δεν έγιναν κοινές δηλώσεις, μετά την κρίσιμη συνάντηση.

Η αμερικανική ανακοίνωση ήταν ένα τυπικό διπλωματικό  κείμενο χωρίς καμία αναφορά και δέσμευση για τα αμερικανικά F-16, που θέλει διακαώς η Άγκυρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να έχει κάποια θετική είδηση για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Η Αθήνα κάνει «focus» επίσης στο γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τις ΗΠΑ πολιτική ίσων αποστάσεων, αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει να αλλάζουν οι γεωστρατηγικές  προτιμήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία καθώς δείχνει μια μετατόπιση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα που τη βλέπουν πλέον  ως ένα σταθερό σύμμαχο και φίλο, τουλάχιστον μέχρι η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις αμερικανικές υποδείξεις.

Και είναι στο χέρι της Ελλάδας, αν θα κρατήσει αυτό το πλεονέκτημα  στο μέλλον…

Απόρροια αυτής της μεταστροφής ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων αμερικάνικων F-35, που αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή αλλά και τις επτά αμερικανικές βάσεις, που στέλνουν ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία, που δε μπορεί να «χωνέψει» ότι χάνει την προνομιακή μεταχείριση της από τις ΗΠΑ.

 Ο  Μπλίνκεν έρχεται  στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι η «ζυγαριά» άρχισε να γέρνει προς τη χώρα μας, μετά το ολέθριο λάθος Ερντογάν με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, το μπλόκο στη Φιλανδία και τη Σουηδία για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τη σταθερή θέση της Ελλάδας να ταχθεί καθαρά με τη Δύση στο Ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Ειδικά η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, που πιστώνεται στην εύστοχη κυβερνητική πολιτική, δέχθηκε σφοδρή κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη δεν ταιριάζει σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία», ήταν το σχόλιο της Κουμουνδούρου, που προκάλεσε απορίες για τη σκοπιμότητα του, τη δεδομένη συγκυρία

Υπό το πρίσμα όλων αυτών η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα στο πλαίσιο μια ευρύτερης περιοδείας που θα κάνει στην Αν. Μεσόγειο αποκτά βαρύνουσα και ιδιαίτερη σημασία.

Και αυτό επειδή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συμμετέχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη Ελλάδας Ισραήλ,  Κύπρου και ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ