today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Η Φινλανδία ανακοίνωσε την αποστολή μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, στην μεγαλύτερη συμβολή της μέχρι σήμερα, η οποία περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, αλλά όχι βαρέα άρματα μάχης Leopard.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει ανάγκη βοήθειας για την υπεράσπιση του εδάφους της», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίκο Σάβολα.

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο της στρατιωτικής βοήθειας, αλλά ο ειδικός σύμβουλος Μίκα Πινόνεν διευκρίνισε ότι σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής βαρέα άρματα μάχης Leopard.

Πρόκειται για το 12ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Φινλανδίας προς την Ουκρανία. Τα 11 προηγούμενα ήταν αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι η Φινλανδία θα υπογράψει δήλωση προθέσεων με την Σουηδία σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η βοήθεια «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα των δύο χωρών».

«Η Φινλανδία χορηγεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία και η Σουηδία δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την Φινλανδία, αν παραστεί ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, η Σουηδία δεσμεύθηκε να στείλει στην Ουκρανία το σύστημα πυροβολικού Archer, αυτοκινούμενα πυροβόλα μακρού βεληνεκούς που ζητά το Κίεβο εδώ και μήνες, καθώς και ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και αντιαρματικούς πυραύλους.

Από την πλευρά της η Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή πίεση από τους ευρωπαίους συμμάχους της ώστε το Βερολίνο να δώσει άδεια για την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard, τα οποία έχουν εξοπλίσει πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς, ανάμεσά τους και τον φινλανδικό.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί και η Φινλανδία είναι απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν την υποστήριξη», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ