today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Οι απεργίες δεν θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία

Οι πρόσφατες απεργίες εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία δεν εκτιμάται ότι θα πλήξουν την οικονομία της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα στο Bloomberg TV ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

“Δεν νομίζω ότι οι απεργίες θα έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία”, είπε ο Λεμέρ από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και πρόσθεσε ότι η γαλλική οικονομία “πάει καλά”.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν χθες στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τη Γαλλία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε περισσότερη ευημερία για τον γαλλικό λαό”, πρόσθεσε ο υπουργός παρότι σημείωσε ότι η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά συνομιλίες σε σχέση με το σχέδιό της θα είναι “ανοιχτή”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε όλη την επικράτεια διαδήλωσαν χθες 1,12 εκατ. άνθρωποι και ειδικότερα στο Παρίσι περισσότεροι από 80 χιλιάδες. Τα εργατικά συνδικάτα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε δύο εκατομμύρια.

Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια – στα 64 έτη – το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ακόμα και για τα γαλλικά δεδομένα, σίγουρα μεγαλύτερη από εκείνη του 2019 για το συνταξιοδοτικό.

Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF.

Το συνδικάτο CFDT προανήγγειλε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 31 Ιανουαρίου.

Στο Παρίσι, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους, στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ