today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Η παρουσία Μητσοτάκη στο Νταβός, η «κρυφή» στόχευση και τα μηνύματα

Έχοντας αποκαταστήσει την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ του Νταβός, με κύρια στόχευση την προσέλκυση επενδύσεων και την προσδοκία για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, εντός του 2023.

Του Κώστα Πασίση

Μια διπλή αποστολή, με υψηλό δείκτη δυσκολίας, αλλά με ρεαλιστική χροιά, λόγω του θετικού ρυθμού ανάπτυξης της χώρας το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από την Κομισιόν η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,56 δισ. ευρώ».

Στο Ελβετικό θέρετρο, ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Αμφότεροι θα έχουν μπαράζ επαφών με διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Η Ελληνική οικονομία έχει κερδίσει τη ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων οίκων και στη βάση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους των Funds ότι η χώρα σήμερα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο Πρωθυπουργός στο Νταβός θέλει ένα ευδιάκριτο «σήμα» από τους μεγάλους ξένους «παίχτες» στο οικονομικό γίγνεσθαι για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που θα είναι το «τέλειο» πολιτικό δώρο, ενόψει της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης.

Η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας μεταφράζεται σε φθηνότερο δανεισμό από τη διατραπεζική αγορά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα «σφραγίσει» το ελληνικό success story και θα «σβήσει» από τη μνήμη όλων τα capital cοntrols, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Ελλάδα και την οικονομία η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας σηματοδοτεί επί της ουσίας την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς κανένα αστερίσκο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας – ανάμεσά τους με τον CEO της Intel – της εκπαίδευσης, των τραπεζικών και άλλων.

Σε αυτές θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει πώς η Ελλάδα, που αναδείχθηκε από τον Economist ως η οικονομία του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα, πέτυχε όσα έχει πετύχει, εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων.

Ο Πρωθυπουργός ταυτόχρονα θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και τις κινήσεις της Ελλάδας στο κέντρο της συνδιαμόρφωσης των ευρωπαϊκών αποφάσεων

Ένα αινιγματικό τουίτ

«Από τις συναντήσεις του 2020 προέκυψε η επένδυση της Microsoft. Το 2022 κλείδωσε η Google. Να δούμε τι θα φέρει το 2023» σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης στο Twitter, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι στο εν λόγω χλιδάτο Ελβετικό χωριό, η ελληνική αποστολή πάει με συγκεκριμένη στόχευση…

Το αινιγματικό τουίτ του κ. Πατέλη ενδεχομένως να κρύβει κάποια νέα μεγάλη συμφωνία ή επένδυση, που το Μαξίμου κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.

Είναι αυτονόητο επίσης ότι η παρουσία της παγκόσμιας πολιτικής (έστω και με απουσίες ηχηρές) οικονομικής ελίτ στο Νταβός είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για σειρά ζητημάτων, καθώς το ενεργειακό, το μεταναστευτικό, η ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές αναταράξεις είναι υπαρκτά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό ο Έλληνας Πρωθυπουργός να βάλει θέμα Τουρκίας, στέλνοντας νέα ηχηρά μηνύματα στη γειτονική χώρα, που συνεχίζει με αμείωτη ένταση τα αναθεωρητικά της παιχνίδια, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ