today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Πώς συνδέεται η εκλογική στρατηγική της ΝΔ με τις δημοσκοπήσεις

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Αυτό θα είναι το κρίσιμο δίλημμα, στην τελευταία στροφή του προεκλογικού αγώνα, βάσει του σχεδιασμού του Μαξίμου, που καθορίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων, οι οποίες σε αυτή τη φάση δίνουν καθαρό προβάδισμα και προοπτική αυτοδυναμίας στη ΝΔ.

Του Κώστα Πασίση

Το συγκεκριμένο δίλημμα προκρίνεται επειδή συνάδει απόλυτα με τη στρατηγική της ΝΔ για σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης με αυτή της 4ετιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη  εγκαινιάσει τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, με αναρτήσεις του στο Facebook, ενώ δεν  υπάρχει μπρίφινγκ που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να μην κάνει εκτενή αναφορά στην εισαγωγική τοποθέτηση του στις φιλολαϊκές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης στις εκλογές  θα είναι το νομοθετικό έργο της, οι μεταρρυθμίσεις  και η διαχείριση των κρίσεων. Και πάνω σε αυτή τη βάση θα κληθούν οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις με το κυβερνητικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας άλλος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο είναι γιατί διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα που ακόμη ψάχνει τα πατήματα του…

Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων, χωρίς «καθαρό» κομματικό προσανατολισμό, που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή ποιον θα υποστηρίξουν, δίνουν βάρος στην ικανότητα διακυβέρνησης των υποψηφίων Πρωθυπουργών.

Σημειώνεται ότι στις επικείμενες εκλογές θα υπάρχει αναμέτρηση, ενός νυν Πρωθυπουργού και ενός πρώην, που δε συμβαίνει πολύ συχνά…

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει τα «διαπιστευτήρια» του, δοκιμαζόμενος σε ουκ ολίγες ασύμμετρες απειλές, όπως της υγειονομικής κρίσης αλλά και του μεταναστευτικού προβλήματος, με ικανοποιητικές αν μη τι άλλο επιδόσεις, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Εξού και η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, ένα γεγονός σχεδόν πρωτόγνωρο, σύμφωνα με τους ειδικούς επί των πολιτικών αναλύσεων.

Τα μηνύματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στη δημοσκόπηση της ALCO ο Πρωθυπουργός είναι πιο «ελκυστικός» πολιτικά από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η κοινή γνώμη δείχνει να τον εμπιστεύεται και λέει ναι στην ανανέωση της θητείας του στο Μαξίμου.

Το 33% των ερωτηθέντων λέει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μόλις το 24% δηλώνει ότι θέλει τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός από το προαναφερθέν σκληρό  δίλημμα, το Μαξίμου παίζει και το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, έναντι της πιθανής ακυβερνησίας, λόγω της απλής αναλογικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα κυβερνητικά στελέχη ζητούν καθαρή εντολή διακυβέρνησης και αυτοδυναμία της ΝΔ, επενδύοντας ότι το εν λόγω πολιτικό αφήγημα βρίσκει ευήκοα ώτα στους ψηφοφόρους.

Στην προαναφερθείσα δημοσκόπηση, το 41% (από 37%) τάσσεται  υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ενώ  το 46% απάντησε υπέρ των κυβερνήσεων  συνεργασίας.

Αν και στην παρούσα μέτρηση φαίνεται να υπερτερούν όσοι προτιμούν συνεργασία, εκείνο που προκύπτει είναι ότι η αυτοδυναμία κερδίζει έδαφος, όσο στενεύει ο χρόνος των εκλογών και επικρατούν τα σκληρά διλήμματα και όλοι βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους.

Στη δημοσκόπηση της Alco, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επιβεβαιώνεται η διαφορά ασφαλείας που έχει η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου προηγείται 6,9 ποσοστιαίων μονάδων.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24%, το ΠΑΣΟΚ με 10,7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, το κόμμα Έλληνες με 2,6%. Άλλο κόμμα απαντά το 4,9%. Στο 13,5% οι αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της  Opinion Poll η ΝΔ βρίσκεται  κοντά στην αυτοδυναμία  στις δεύτερες εκλογές, έχοντας  προβάδισμα 8,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η ΝΔ λαμβάνει 32,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 10% , σημειώνοντας μείωση 1.2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Το ΚΚΕ 4.5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜΕΡΑ25 ποσοστό 2.7%

Η εν λόγω  μέτρηση δίνει στη ΝΔ  στις δεύτερες κάλπες, ποσοστό της τάξης του 35-36%, που ανοίγει το δρόμο για την αυτοδυναμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ