today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Απ.Τζιτζικώστας: Δράσεις ΠΚΜ για την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών μέσω ΕΣΠΑ

Στις νέες προκλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027 αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που έγινε στην Κατερίνη.

Όπως επισήμανε, η Περιφέρεια φρόντισε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσει άμεσα τις πρώτες 18 δράσεις, για την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι αξιοποιούνται 250 εκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. «Παράλληλα, εντάξαμε ήδη και ξεκινούν, δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις: Πρώτον, τα “Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας” για τις επιχειρήσεις και τις συμπράξεις επιχειρήσεων με οργανισμούς έρευνας, που θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να γίνουν πιο καινοτόμες. Δεύτερον, την “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” για τη μείωση του ενεργειακού και οικονομικού κόστους οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα», σημείωσε.

Για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι εξασφαλίστηκαν ακόμα περισσότεροι πόροι συγκριτικά με το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, οι οποίοι αγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πιερία.

Σχετικά με σημαντικότερα έργα και δράσεις που υλοποίησε με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πιερία ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ολοκληρώνονται δεκάδες έργα και πολλά περισσότερα είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.

«Μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, και με το πρόγραμμα “Διέξοδος”, ενισχύσαμε με 40 εκ. ευρώ, 854 επιχειρήσεις στην Πιερία, ενώ χρηματοδοτούμε με 24 εκ. ευρώ τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Στηρίξαμε το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και τα Κέντρα Υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια διασφάλισε τη λειτουργία 11 κοινωνικών δομών και δομών υγείας, συνέχισε τις εργασίες για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Κατερίνη και τον Πλαταμώνα, ενίσχυσε τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου και ολοκληρώνει και τη δεύτερη φάση των έργων της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις πιο δύσκολες εποχές, σε διαδοχικές κρίσεις, απέδειξε ότι είναι φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, ότι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, και ταυτόχρονα έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

Χαιρετισμό στην ημερίδα, παρουσία των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και φορέων της Πιερίας, απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ενώ μίλησε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου. Στην ημερίδα προβλήθηκαν επίσης θεματικά βίντεο με σημαντικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας στην Πιερία, αλλά και μαρτυρίες ωφελούμενων πολιτών από το ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ