today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ε. Βόζεμπεργκ: Επιβάλλεται η λήψη απόφασης ικανής να αποτρέψει την επιθετικότητα της Τουρκίας

Την «αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας ενόψει των τουρκικών εκλογών», στηλίτευσε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Η ευρωβουλευτής, η οποία είναι και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, επισήμανε ότι «οι Τούρκοι σκόπιμα επιδιώκουν την πρόκληση ατυχήματος στο Αιγαίο με σκοπό την εργαλειοποίηση ενόψει των τουρκικών εκλογών», καθώς, όπως είπε, «η ένταση της επιθετικότητας της Τουρκίας κατά της χώρας μου της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Προ 10ημέρου τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού που επιχειρούσε αναγνώριση τριών τουρκικών σκαφών που αλίευαν παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Φαρμακονήσι […] Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέφερε το casus belli απειλώντας ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο, αν επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης». Και αμέσως συμπλήρωσε: «Ήδη ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος ενημέρωσε με επιστολή τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Μπορέλ, τον αντιπρόεδρο κ. Σχοινά και τον επίτροπο για την Αλιεία, ζητώντας άμεση αντίδραση».

Επιπλέον, η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι «ενόψει προεκλογικής περιόδου Τουρκίας και Ελλάδας και με δεδομένες τις αναθεωρητικές προθέσεις της γείτονος, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία η άμεση απόδειξη της οφειλόμενης αλληλεγγύης μας προς την Ελλάδα» και ότι «επιβάλλεται η λήψη απόφασης ικανής να αποτρέψει την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ