today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Συνάντηση Ν.Μηταράκη με τον υπουργό Εσωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Ντεμέρντζιεφ, είχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη Σόφια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου, ο κ. Μηταράκης συζήτησε με τον κ. Ντεμέρντζιεφ την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις προσπάθειες που κάνουν Ελλάδα και Βουλγαρία στη διαχείριση των ροών ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων ροών, χρειάζεται να συμφωνήσουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, για την αποτελεσματική προστασία από παράτυπες αφίξεις», είπε ο Έλληνας υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης.

Παράλληλα, κατά την συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου η Βουλγαρία και η Ρουμανία να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί στο Βουκουρέστι, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας, Λούτσιαν Μπόντε.

«Η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα, καθώς θα ενωθούμε πλέον οδικά, εντός ζώνης Σένγκεν, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές μεταφορές αλλά και για τον τουρισμό. Πέραν όμως των πρακτικών αποτελεσμάτων της η διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν θα εκπέμψει και ένα σήμα ενότητας και ισχύος της ΕΕ σε μία περίοδο κατά την οποία η ήπειρός μας δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την καλή συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Βουλγαρία θα μπει στη ζώνη Σένγκεν στο δεύτερο μισό του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ