today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

“Ανοιχτή πόλη” σε Μπακογιάννη: Να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων

Την αντίδραση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2022.

Ο κ Μπακογιάννης σε ανάρτησή του στο twitter υπογραμμίζει: ” Όσοι με παρακολουθείτε στα social media, ξέρετε πως σπάνια αναφέρομαι στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χθες το τερμάτισαν. Προσέφυγαν νομικά για να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων.

Μιλάμε για πραγματικά ζωτικές λειτουργίες του δήμου, όπως η σίτιση μαθητών, η προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας των εργαζομένων, η θέρμανση του κολυμβητηρίου στο Σεράφειο, ακόμα και φάρμακα για τα μικρά αδέσποτα. Σεβαστή και θεμιτή η αντιπολίτευση, αλλά με τέτοιο μένος; Τόση τύφλωση; Όλα πια τα θυσιάζουμε στο βωμό της μικροπολιτικής; ” καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ Μπακογιάννης.

Νωρίτερα, σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αθηναίων υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων:

“Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο, ανακοίνωσε μετά «βαΐων και κλάδων» την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2022”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε χθες η “Ανοιχτή Πόλη”, αναφέρει τα εξής:

“Προσφυγή της Ανοιχτής Πόλης κατά των αποφάσεων της απονομιμοποιημένης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης προσέφυγαν σήμερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2022.

Την ώρα που το αρμόδιο Υπουργείο κωλυσιεργεί, είναι φανερό ότι ούτε η δημοτική αρχή έχει τη βούληση να εναρμονιστεί με την 2377/2022 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου (4623/2019 και 4625/2019) που αφορούν στη συγκρότηση και στις αρμοδιότητες των Επιτροπών των ΟΤΑ. Η δημοτική αρχή όχι μόνο αγνόησε την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, για παραπομπή στο δημοτικό συμβούλιο εκείνων των αποφάσεων που υπάγονται στις αρμοδιότητες που του στέρησαν οι απονομιμοποιημένες κυβερνητικές διατάξεις, αλλά συνέχισε να καλεί τις Επιτροπές του Δήμου σε συνεδρίαση, σαν να μην τρέχει τίποτα, παρά τη ρητή πρόβλεψη στο διατακτικό της απόφασης του ΣτΕ που ορίζει ως χρόνο έναρξης των ακυρωτικών αποτελεσμάτων της την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Όπως φαίνεται, τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει τη σπουδή με την οποία ο κ. Μπακογιάννης θέλει να κλείσει επείγουσες εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα η απόφαση 2099/2022 που αφορούσε παρέμβαση του Δήμου για την ανάκληση της δικαστικής διαταγής διακοπής των εργασιών της Prodea στο λόφο του Στρέφη.

Υπουργείο και δημοτική αρχή δεν φαίνεται να συγκινούνται από την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων Θεοδωρικάκου, με τις οποίες νοθεύτηκε η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και υπονομεύτηκαν οι δημοκρατικές λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Ανοιχτή Πόλη αναμένει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να ανταποκριθεί στην ανάγκη για αποκατάσταση της νομιμότητας.”, καταλήγει το Δελτίο Τύπου της “Ανοιχτής Πόλης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ