today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ποντολιάκ: Οι μάχες στο Σολεντάρ και την Μπαχμούτ «οι πιο αιματηρές» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Οι μάχες για τον έλεγχο των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία είναι οι πιο «αιματηρές» για τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ό,τι συμβαίνει σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ ή της Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο αυτού του πολέμου», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, ιδιαίτερα η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, προσπαθούν να κατακτήσουν αυτήν την περιοχή του Ντονμπάς από το καλοκαίρι του 2022.

«Πολύ αίμα, πολλές μάχες πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, ειδικά στο Σολεντάρ σήμερα», είπε λακωνικά ο Ποντολιάκ, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η περιοχή είναι «το πιο καυτό σημείο του πολέμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες είναι «τεράστιες» και «ο ουκρανικός στρατός χάνει και αυτός άνδρες». «Σίγουρα, είναι περισσότερες από ό,τι στο παρελθόν», είπε.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι οι απώλειες στην περιοχή Μπαχμούτ -Σολεντάρ είναι ουσιαστικά στρατιώτες, με ελάχιστους πολίτες να ζουν ακόμη σε αυτήν την περιοχή, σε αντίθεση με τις μάχες στην Μαριούπολη στις αρχές του πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου.

«Μέχρι σήμερα (είναι το πιο αιματηρό), εξαιρουμένου του διαρκούς βομβαρδισμού της Μαριούπολης», τόνισε ο Ποντολιάκ, αλλά «αν στη Μαριούπολη το 90% των θανάτων ήταν αμάχων, στο Σολεντάρ και στην Μπαχμούτ είναι στρατιώτες».

«Βλέπουμε την απολύτως ανεύθυνη στάση, για να το θέσω ήπια, της ρωσικής ελίτ απέναντι στους στρατιώτες της, οι οποίοι πεθαίνουν εκεί κατά χιλιάδες».

Δεν υπολόγισε ποσοτικά τις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει «10.000 με 15.000 άνδρες, ίσως και περισσότερους» σε αυτήν την περιοχή από το καλοκαίρι.

«Για εμάς υπάρχουν απώλειες, σημαντικές απώλειες, γι’ αυτούς αυτές οι απώλειες είναι απλώς τεράστιες», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της σήμερα το μεσημέρι η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε πως «σκληρές μάχες» μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στο Σολεντάρ.

Η Wagner υποστήριξε ότι ελέγχει αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Μπαχμούτ.

«Σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Σολεντάρ», δήλωσε στο Telegram η Μαλιάρ, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «προσπάθησαν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα» και «να καταλάβουν πλήρως την πόλη, αλλά χωρίς επιτυχία». Ο ρωσικός στρατός είχε επίσης επιβεβαιώσει μαίνονται μάχες σήμερα σε αυτή τη μικρή πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ