today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Πράσινη… εκτέλεση από Φενέρ και διαιτησία!

Ο Ντουέιν Μπέικον ήταν ο… μαέστρος και οι Πονίτκα και Γκουντάιτις τον ακολούθησαν στο… ρυθμό τους, αλλά οι αποφάσεις των διαιτητών από τη μία και η ευστοχία της Φενέμπαχτσε σε κρίσιμα σημεία, έγειραν την πλάστιγγα στους Πρωταθλητές Τουρκίας με 88-94 στην παράταση (78-78 κ.α).

Ο Αμερικανός άσος και ο Πολωνός γκαρντ έκαναν πράγματα και θαύματα, αλλά ήταν και οι μοιραίοι, καθώς δεν κατάφεραν να “τελειώσουν” το ματς στην τελευταία επίθεση της κανονικής διάρκειας του ματς και σε συνδυασμό με τις λανθασμένες επιλογές στο τέλος έδωσαν στην ομάδα του Ιτούδη τη νίκη.

Το ματς

Με τους Ουόλτερς, Μπέικον, Γ. Καλαϊτζάκη, Ουίλιαμς και Γκουτάιτις ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτε και στα πρώτα λεπτά του αγώνα το σκορ ήταν 3-6, αλλά οι Τούρκοι δεν έπειθαν με την εικόνα του.

Παρόλα αυτά οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα με 8-7 με τρίποντο του Μπέικον και στο 7’ το Τριφύλλι ανέβασε για πρώτη φορά ο Ουίλιαμς ξεσήκωσε το ΟΑΚΑΚ με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, γράφοντας το 13-11.

Έτσι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κλείσει το σκορ προηγούμενος με 19-18, με τον Παπαγιάννη να ευστοχεί σε τρίποντο και να κρατά μπροστά τους γηπεδούχους.

Τα πράγματα δεν άλλαξαν με την έναρξη της 2ης περιόδου, αλλά οι διαιτητές έβαλαν το… χεράκι τους, μιας και έδωσαν δύο ανύπαρκτα φάουλ στον Παπαγιάννη και τεχνική ποινή, που έφερε έντονο εκνευρισμό στον ίδιο τον παίκτη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη Φενέρμπαχτσε με 22-24 στο 14’, με το Τριφύλλι να παίζει για πολλοστή φορά κακή άμυνα και έτσι ο πρώην πράσινος Καλάθης ανέβασε τη διαφορά στο +5 (24-29) με τρίποντο.

Παρόλα αυτά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους, καθώς εκμεταλλεύθηκαν τα λάθη της Φενέρ και οι Μπέικον και Ουίλιαμς διαμόρφωσαν στο 17’ το 33-34, παίζοντας πιο ορθολογικά. Έτσι το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να είναι εύστοχος και ήταν μπροστά με 39-36.

Το Τριφύλλι συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο 22’ κατάφερε να ανεβάσει την υπέρ του διαφορά στο +7 (43-36) και έδειξε να έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Γκουτάιτις και Μπέικον κρατούσαν το προβάδισμα (49-44), αλλά οι Ουίλμπεκιν και Χάγιες μείωσαν τη διαφορά.

Στο 27’ ο Κώστας Αντετοκούνμπο έφερε το ματς στα ίσα (49-49), αλλά το Τριφύλλι είχε άμεση… απάντηση. Ουίλιαμς και Λι με 2/2 τρίποντα έφεραν εκ νέου τη διαφορά στο +6 55-49) και παρά την πίεση της Φενέρμπαχτσε ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία, κλείνοντας το 30λεπτο με 59-51.

Το Τριφύλλι κρατούσε την τύχη στα χέρια του, μιας και οι Τούρκοι έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί. Ο Έντουαρντς το πήρε… προσωπικά και μείωσε σε 61-56 στο 33′, καθώς εκμεταλλεύθηκε τις κακές επιθετικές επιλογές του Παναθηναϊκού.

Ήταν χαρακτηριστικό πως στο σε 4:30 λεπτά η Φενέρ έτρεξε ένα 4-11 και το ματς έφτασε στην κόψη του ξυραφιού (63-62). Ο Λι “έσπασε” το σερί των φιλοξενουμένων και ο Μπέικον με τρίποντο έκανε το 68-62 και έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Όμως οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη απάντησαν άμεσα με ένα επιμέρους 4-8, με τον Μπούκερ να ευστοχεί σε τρίποντο και μείωσε στο 37′ με 72-70 και σε συνδυασμό με τα χαμένα ριμπάουντ “κρατούσε” τους Πρωταθλητές Τουρκίας μέσα στο παιχνίδι.

Το τρίποντο του Καλάθη έκανε το 74-73, και έμεναν 2 λεπτά για το τέλος του αγώνα, αλλά -οι Γκουτάιτις και Πονίκτα έδωσαν το “φιλί της ζωής”, γράφοντας το 78-73, αλλά στο τέλος κατάφερε να τα κάνει… θάλασσα. Έντουαρτς και Γκούτουριτς έφεραν το ματς στα ίσα (78-78) και έμεναν 11” για το φινάλε. Εκεί, για άλλη μία φορά, οι διαιτητές έβαλαν το… χεράκι τους, μιας και δε δόθηκε ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ φάουλ στον Πονίτκα στα 5” για το τέλος, αλλά τόσο ο ίδιος, αλλά και ο Μπέικον αστόχησαν και πήγαν το ματς στην παράταση.

Τα πάντα κρίθηκαν στην παράταση, όπου Παναθηναϊκός και Φενέρμπαχτσε έπαιζαν στο… όριο και οι βολές και το πιο καθαρό μυαλό έκρινε τον νικητή. Έτσι η μπίλια έκατσε στο “κίτρινο” με τον Χέιζ να σημειώνει κρίσιμα καλάθια, έδωσαν τη νίκη στους Τούρκους με 88-94.

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 39-36, 59-51, 78-78 (κ.α), 88-94

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ