today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Πολιτική κρίση στο Περού – Τουλάχιστον 17 νεκροί στις διαδηλώσεις

Τουλάχιστον δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, στην περιφέρεια Πούνο, η οποία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των ταραχών μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.

«Έχουμε επιβεβαιώσει 17 θανάτους (…) στην Πούνο, στις συγκρούσεις (διαδηλωτών) με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα περίχωρα του αεροδρομίου στη Χουλιάκα», όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ανεξάρτητη αρχή, που έκανε επίσης λόγο για περίπου τριάντα τραυματίες.

Πολλά θύματα χτυπήθηκαν από σφαίρες, δήλωσε αξιωματούχος σε νοσοκομείο στη Χουλιάκα όπου διακομίστηκαν.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης, περίπου 1.300 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Είχαν ήδη αποπειραθεί να το καταλάβουν το Σάββατο.

«Πάνω από 9.000 άνθρωποι πλησίασαν το αεροδρόμιο» και «περίπου 2.000 εξ αυτών εξαπέλυσαν ανελέητη επίθεση εναντίον της αστυνομίας και των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα», είπε στον Τύπο ο περουβιανός πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο» σχέδιο και για «ακραία κατάσταση».

«Σφαγή»

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον δύο από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους χθες ήταν έφηβοι, ενώ άλλοι τουλάχιστον 38 τραυματίες έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

«Οι κύριοι αστυνομικοί άρχισαν να μας ρίχνουν», αφηγήθηκε διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Απαιτούμε η κυρία Ντίνα (Μπολουάρτε) να παραιτηθεί. Να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν τη θέλει ο λαός!», πρόσθεσε.

«Αυτό που γίνεται είναι σφαγή μεταξύ Περουβιανών, ζητώ (να αποκατασταθεί η) ηρεμία», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο Όσκαρ Κάσερες, ο δήμαρχος της πόλης, μέσω του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού La Decana.

Αφότου εκδηλώθηκε η νέα θεσμική και πολιτική κρίση στο Περού τον Δεκέμβριο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε νέα αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, αφού ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το Κογκρέσο μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, που χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του κ. Καστίγιο λένε αντίθετα πως εκείνος ανατράπηκε πραξικοπηματικά.

Ζητούν ακόμη να κλείσει το κοινοβούλιο, να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, που έχουν ήδη επισπευστεί με απόφαση του Κογκρέσου —θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, αντί του 2026—, καθώς και να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην αρχηγός του κράτους, που έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες και κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία».

Η περιοχή Πούνο, που γειτονεύει με τη Βολιβία, έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Έχει προκηρυχθεί εκεί γενική απεργία επ’ αόριστον από την 4η Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε δήλωσε χθες πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διαδηλωτών, επισήμανε πως το μόνο που ήταν εντός των δυνάμεών της, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ήδη προωθήθηκε και κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πως αναζητούν πρόσχημα για να συνεχίσουν να προκαλούν «χάος» στη χώρα.

Νωρίτερα χθες η Λίμα απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτεια της χώρας του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, στον οποίο προσάπτουν πως «επεμβαίνει» σε εσωτερικές υποθέσεις του Περού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας είχε επισκεφθεί επανειλημμένα το Περού τους 17 μήνες αφότου ανέλαβε ο κ. Καστίγιο και καταφέρεται εναντίον της νέας κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως ευθύνεται για την αιματοχυσία. Επισκέφθηκε το Πούνο μόλις τον Νοέμβριο.

Η περουβιανή δεξιά τον κατηγορεί πως επιδιώκει να αποσχιστεί η περιοχή για να προσαρτηθεί κατόπιν στη Βολιβία.

Η Ντίνα Μπολουάρτε έγινε στις αρχές του Δεκεμβρίου κατά σειρά η έκτη πολιτικός που ανέλαβε την προεδρία στο Περού μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς η χώρα ζει αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις μέσα σε ατμόσφαιρα γενικευμένης καχυποψίας για υποθέσεις διαφθοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ