today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Π.Ο.Υ.: Η έκρηξη των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη

Η έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη, διότι οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στην κινεζική επικράτεια είναι ήδη παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η παρούσα αύξηση στην Κίνα δεν θα πρέπει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση της Covid-19 στην ευρωπαϊκή ζώνη», δήλωσε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου, καλώντας τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα «αναλογικά» που «δεν θα εισάγουν καθεστώς διακρίσεων» κατά των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προέτρεψε εντόνως τα κράτη μέλη της την περασμένη εβδομάδα να επιβάλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης του ιού που θα πραγματοποιείται στην Κίνα, ενώ τα αρνητικά τεστ θα συμπληρώνονται με «δειγματοληπτικά τεστ» μετά την άφιξη στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Δεν είναι παράλογο για τις χώρες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, ενώ περιμένουμε λεπτομερέστερες πληροφορίες» από την Κίνα. «Όμως, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι επιστημονικά δικαιολογημένα», πρόσθεσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι 53 χώρες που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ζώνη, η οποία καλύπτει και την κεντρική Ασία, είναι καλά οπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την Covid λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.

«Στις αρχές του 2023, η περιοχή βρίσκεται σε πολύ καλή θέση. Έχουμε υψηλή προστασία του πληθυσμού, εν μέρει, χάρη στα κύματα φυσικής νόσησης, αλλά κυρίως χάρη στην γενική εξαιρετική τήρηση του εμβολιασμού», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ-Ευρώπη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρξει υψηλού βαθμού εποπτεία, προειδοποιεί ο οργανισμός.

«Έπειτα από χρόνια πανδημίας, την ώρα που πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, με ελλείψεις βασικών φαρμάκων και ένα εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε νέες πιέσεις στα συστήματα υγείας», προειδοποίησε ο Χανς Κλούγκε.

«Μια τέτοια απειλή θα μπορούσε να προέλθει από μία νέα ανησυχητική παραλλαγή, οπουδήποτε και οποτεδήποτε – είτε στην Ευρώπη είτε στην κεντρική Ασία. Με βάση όσα έχουμε διδαχθεί, πρέπει να είμαστε σε θέση να προλάβουμε, να ανιχνεύσουμε και να αντιδράσουμε εγκαίρως».

Επιτροπή του ΠΟΥ θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου για να αποφασίσει αν η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί, τρία χρόνια μετά, να συνιστά παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ συμβουλεύει τον γενικό διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος αποφασίζει αν θα κηρύξει Εκτακτη Κατάσταση Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Κλίμακας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ