today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Κοινωνικές πολιτικές δίπλα σε κάθε πολίτη – Γράφει ο Δημήτρης Μάγγελ

Τα τελευταία χρόνια ο ιδεολογικός άξονας στην Ελλάδα έχει μετατοπιστεί ριζικά.
Η συνάρτηση της διακυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά», η οποία ξεγύμνωσε ένα πολιτικό αφήγημα δεκαετιών, και της ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, ενός βαθιά μεταρρυθμιστή και φιλελεύθερου πολιτικού, οδήγησαν σε τεράστιες μετατοπίσεις στον ιδεολογικό άξονα. Ο πιο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι η συνεχής και αδιάκοπη δουλειά που γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση στο μέχρι πρότινος «προνομιακό» πεδίο της αριστεράς, την κοινωνική πολιτική.

Του Δημήτρη Μάγγελ*

Τι είναι όμως τελικά κοινωνική πολιτική; 

Κοινωνική πολιτική είναι τα «Ψηφιακά ΚΕΠΑ», τα οποία ως μια από τις καλύτερες εκφάνσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, βάζουν τέλος στην ανάγκη πολλαπλής φυσικής παρουσίας των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε ουρές. Αποτελούν μια μεταρρύθμιση που απλοποιεί διαδικασίες και ενοποιεί την πιστοποίηση αναπηρίας ανεξάρτητα από τον αποδέκτη, ενώ παράλληλα καταργείται η υποχρέωση υποβολής παράβολων. Επίσης, ενδεικτικό παράδειγμα κοινωνικής πολιτικής στην πράξη είναι η «Κάρτα Αναπηρίας». Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, ο δικαιούχος μέσω αυτής θα μπορεί να εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα, ενώ σταδιακά θα προστίθενται και άλλες παροχές. Φυσικά, όσον αφορά τους συμπολίτες μας με αναπηρία, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», το οποίο βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, αλλά αναμένεται να διευκολύνει ουσιωδώς την ζωή πάρα πολλών συμπολιτών μας. Επίσης, ειδική μνεία αξίζει και στην δημιουργία πλαισίου που άνοιξε τον δρόμο για τον πρώτο «Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης». Ένας χώρος, ο οποίος εξασφαλίζει την απαιτούμενη ασφάλεια και εποπτεία σε τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας. Από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και την άμεση αντιμετώπιση περιπτώσεων overdose, μέχρι την ψυχολογική υποστήριξη και την κάλυψη βασικών αναγκών, ο χώρος αυτός προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε ανθρώπους που χρήζουν βοηθείας . 

Βέβαια, η κοινωνική πολιτική είναι οριζόντια και δεν περιορίζεται εκεί. Έχει εκφάνσεις σε κάθε τομέα της δημοσίας διοίκησης και την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Κοινωνική πολιτική στην πράξη είναι και το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Η γονική άδεια και στον πατέρα. Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά. Η στεγαστική πολιτική για τους νέους. Οι διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση. Η ψηφιακή πολιτική. Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα. Το καλάθι του νοικοκυριού. Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι αύξηση των συντάξεων. Όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν έμπρακτα την κοινωνία και δεν αφήνουν κανέναν πίσω.

Παραδείγματα σαν τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο πολιτικό σκηνικό, γιατί στις επόμενες εκλογές το δίλημμα δεν θα είναι δεξιά ή αριστερά. Θα είναι ποιος μπορεί και θέλει να πάει την Ελλάδα μπροστά. Και η πατρίδα μας δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς ολιστικό σχέδιο το οποίο να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη. Και μετά από 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχεδόν 4 χρόνια Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο ποιος είναι πραγματικά δίπλα σε κάθε πολίτη.

*Ο Δημήτρης Μάγγελ είναι Υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΟΝΝΕΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ