today-is-a-good-day
21 C
Athens

Οι επίτροποι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα

Οι επίτροποι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, μετέδωσαν σήμερα πρακτορεία ειδήσεων των δύο χωρών, για να έχουν συνομιλίες που ενδέχεται να περιλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω ανταλλαγών αιχμαλώτων πολέμου.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τη Ρωσίδα επίτροπο Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η οποία δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Λούμπινετς θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς φόρουμ στην Τουρκία μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου.

Η ίδια είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί η «κατά προσέγγιση ατζέντα των διαπραγματεύσεών μας», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλέστηκε τον Λούμπινετς, ο οποίος ανέφερε ότι το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων είναι «η επιστροφή των ηρώων και των ηρωίδων μας», μια αναφορά στις ανταλλαγές κρατουμένων.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες ανταλλαγές αιχμαλώτων – την πιο πρόσφατη χθες Κυριακή – από την έναρξη του πολέμου.

«Ξεχωριστά, θέλουμε να θίξουμε το ζήτημα της επιστροφής των αμάχων ομήρων, τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία κρατεί μαζικά στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και στους οποίους δεν επιτρέπει να πάνε σπίτι τους», τόνισε ο Λούμπινετς, σύμφωνα με το Ukrinform.

Το Κίεβο έχει καταδικάσει την αναγκαστική απέλαση πολλών αμάχων στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας, τους οποίους η Ρωσία έχει απομακρύνει από τα σπίτια τους σε αυτό που αποκαλεί επιχειρήσεις εκκένωσης. Ορισμένοι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών κατέρρευσαν τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας και δεν έχουν επανέλθει.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά η Ουκρανία και ο σύμμαχός της, οι ΗΠΑ, έχουν αντιδράσει με σκεπτικισμό, υπονοώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις μετά από μια σειρά από ήττες και υποχωρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ