today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Eurostat: Στο 7,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Ο ετήσιος πληθωρισμός την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο, καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, ανέφερε σήμερα η Eurostat.

Το ποσοστό του πληθωρισμού πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο του 10% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν είχε φθάσει σε ύψος ρεκόρ, στο 10,6%, έπειτα από ενάμισι χρόνο αδιάκοπης αύξησης.

Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμός, αέριο, πετρέλαιο…).

Αυτή η συνιστώσα του πληθωρισμού παραμένει εκείνη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο, η οποία όμως μειώθηκε στο 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων (του αλκοόλ και του καπνού συμπεριλαμβανομένων) συνεχίζεται, με ετήσια άνοδο 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων συνεχίζεται επίσης, με 6,4% (+0,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο), όπως και εκείνη των υπηρεσιών, 4,4% (+0,2%).

Από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης – η Κροατία έγινε η 20ή χώρα που υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα τον Ιανουάριο – το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στην Ισπανία, 5,6%, και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (6,2%) και η Γαλλία (6,7%).

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9,6% στη Γερμανία και το 12,3% στην Ιταλία.

Τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού καταγράφονται στις βαλτικές χώρες, Λετονία (20,7%), Λιθουανία (20%) και Εσθονία (17,5%), σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ