today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ρωσία: Λευκό ποινικό μητρώο για τους Ρώσους κρατούμενους που πολέμησαν στην Ουκρανία για έξι μήνες

Ο ιδρυτής της ιδιωτικής ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι κρατούμενοι που στρατολογήθηκαν στις ρωσικές φυλακές από την Wagner με σκοπό να πολεμήσουν στην Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα υπογράψουν εξάμηνη σύμβαση, έχουν πλέον λευκό ποινικό μητρώο.

«Υπηρετήσατε πρώτα το συμβόλαιό σας με τιμή και αξιοπρέπεια. Δουλέψατε όπως πολύ λίγοι άνθρωποι δουλεύουν», λέει ο Πριγκόζιν σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Novosti.

Τα πρόσωπα των πρώην κρατουμένων στο βίντεο είναι ρετουσαρισμένα.

Απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου για τα περαιτέρω σχέδιά τους, δηλώνουν «θα επιστρέψουμε πίσω για να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε»

«Αυτή δεν είναι δουλειά, είναι η ζωή» ακούγεται να λέει ένας από τους μαχητές της Wagner.

Η λέξη «μέτωπο» στο βίντεο δεν ακούγεται, αλλά κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλοι τους προτίθενται να συνεχίσουν να πολεμάνε στην Ουκρανία.

Η έγκαιρη άρση των καταδικαστικών αποφάσεων για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο μέτωπο ήταν μια από τις υποσχέσεις που τους έδινε ο Πριγκόζιν όταν τους στρατολογούσε.

«Η κοινωνία πρέπει να τους αντιμετωπίζει με βαθύτατο σεβασμό, ενώ οι ίδιοι δεν πρέπει να παραβιάζουν τους νόμους. Αν δεις όμως κάποιον άνθρωπο που ήρθε μετά τον πόλεμο, ενώ πριν πάει ήταν κρατούμενος και κατετάγη ως εθελοντής,.. πρέπει να καταλάβεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας» δήλωσε ο Πριγκόζιν απευθυνόμενος στους κρατούμενους.

Τους προέτρεψε επίσης «να μην πίνουν πολύ, να μην παίρνουν ναρκωτικά, να μην βιάζουν γυναίκες».

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες που έγιναν στον νόμο περί επιστράτευσης, οι οποίες αίρουν την απαγόρευση για την επιστράτευση πολιτών που είχαν καταδικαστεί ή εκκρεμούσε η καταδίκη τους για διάπραξη των πιο σοβαρών εγκληματικών πράξεων – αν και η στρατολόγηση κρατουμένων για να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την υπογραφή των τροπολογιών, σχεδόν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η ‘μερική επιστράτευση’.

Η στρατολόγηση κρατουμένων από την Wagner έγινε γνωστή το καλοκαίρι του 2022, ενώ ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vaznie istrorii είχε αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας άρχισε από τα τέλη Σεπτεμβρίου να επιλέγει κρατούμενους για να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Από το τότε που ξεκίνησε η στρατολόγηση κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές υπήρξαν αρκετές ανακοινώσεις για τον θάνατο πολλών εξ αυτών στην Ουκρανία

Ένας από τους κρατούμενους που σκοτώθηκαν, ο πρώην αρχηγός μιας συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος κοντά στη Μόσχα, ο Ιβάν Νεπράτοφ, τιμήθηκε μετά θάνατον με το μετάλλιο ανδρείας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ