today-is-a-good-day
13 C
Athens

Θ.Πλεύρης: Η έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί με γενόσημα

Στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και στις ελλείψεις φαρμάκων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην Κίνα η πολιτική «Zero Covid» ήταν αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται στην ίδια φάση που ήταν ένα χρόνο πριν», είπε ο κ. Πλεύρης εξηγώντας ότι η έξαρση που παρατηρείται στην Κίνα οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει φυσική ανοσία.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας δεν είναι αξιόπιστα. «Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή» καθώς «κανείς δεν επιθυμεί πισωγύρισμα».

Αναφορικά με την έλλειψη των φαρμάκων ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στη χαμηλή παγκόσμια παραγωγή παράλληλα με την τεράστια ζήτηση λόγω έξαρσης των ιώσεων.

Στην Ελλάδα σημείωσε ο κ. Πλεύρης υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής γενόσημων, η οποία αυξάνεται για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών.

Επίσης επανέλαβε ότι απειλούνται με «λουκέτο» οι φαρμακαποθήκες που κάνουν εξαγωγές φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι σε έλλειψη. Ηδη όπως είπε, έχουν κλείσει οριστικά δύο φαρμακαποθήκες και άλλες πέντε ελέγχονται.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ