today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ανοικτή η πρόεδρος της Ταϊβάν στην παροχή βοήθειας στην Κίνα για την έξαρση της covid

Η πρόεδρος της Ταϊβάν έτεινε κλάδο ελαίας προς το Πεκίνο στις ευχές της για το νέο έτος σήμερα, προσφέροντας στην Κίνα βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση της covid-19.

Η Ταϊβάν, με 24 εκατομμύρια κατοίκους, ζει υπό τη συνεχή απειλή μιας εισβολής από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος του κινεζικού εδάφους και επιθυμεί να το επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα, ακόμη και δια της βίας.

Στο διάγγελμά της για το νέο έτος η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν δήλωσε ότι οι Ταϊβανέζοι είναι «έτοιμοι να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια (στο Πεκίνο) στη βάση των ανθρωπιστικών ανησυχιών», «τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια ανάγκη».

Η Τσάι πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η βοήθεια της Ταϊβάν θα μπορούσε «να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την πανδημία και να περάσουν ένα νέο έτος σώοι και υγιείς».

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αφού εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου την δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής covid», τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στην Ουχάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας». Όμως σε άλλη του ομιλία την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο «αντιμετώπισε αποφασιστικά τις απόπειρες αυτονομιστών που είχαν στόχο να πετύχουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας επιδεινώθηκαν το 2022, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στο αυτόνομο νησί.

Στην ομιλία της για το νέο έτος η Τσάι εκτίμησε ότι «ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων. Μόνο ο διάλογος, η συνεργασία και ο κοινός στόχος της προώθησης της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μπορούν να επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να αισθανθούν ασφαλείς και ευτυχισμένοι», υπογράμμισε.

Η κοινή αποστολή της Ταϊβάν και της Κίνας για το 2023 θα είναι «να αποκαταστήσουν τις υγείες και βιώσιμες ανταλλαγές μετά την πανδημία μεταξύ των λαών στις δύο πλευρές» των στενών της Ταϊβάν, σημείωσε η πρόεδρος.

«Επίσης έχουμε κοινή αποστολή να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και την περιοχή», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ