today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ηγέτες αποχαιρετούν τον πρώην πάπα Βενέδικτο

Ο πάπας Φραγκίσκος, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του για τον θάνατο του προκατόχου του, αποκάλεσε τον πρώην πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ έναν ευγενή, καλοσυνάτο άνθρωπο που ήταν ένα δώρο για την Εκκλησία και τον κόσμο.

Ο ποντίφικας μιλούσε στο κήρυγμα του εσπερινού των ευχαριστιών για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

«Με συγκίνηση θυμόμαστε το πρόσωπό του, τόσο ευγενικό, τόσο καλοσυνάτο. Και νιώθουμε στην καρδιά μας τέτοια ευγνωμοσύνη, ευγνωμοσύνη στον Θεό που τον χάρισε στην Εκκλησία και στον κόσμο», είπε ο Φραγκίσκος.

Μπαίντεν: Θα τον θυμόμαστε ως έναν ευυπόληπτο θεολόγο, καθοδηγούμενο από αρχές και την πίστη του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο ίδιος καθολικός στο θρήσκευμα, χαιρέτισε την «αφοσίωση στην Εκκλησία» και τη «γενναιοδωρία» του πρώην πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών.

«Θα τον θυμόμαστε ως έναν ευυπόληπτο θεολόγο, καθοδηγούμενο από αρχές και την πίστη του, και του οποίου όλη η ζωή ήταν αφιερωμένη στην αφοσίωσή του στην Εκκλησία», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αν.Γκουτέρες: Επίμονη δέσμευσή του για τη μη βία και την ειρήνη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του πρώην πάπα Βενέδικτου XVI, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών, εξαίροντας με μια δήλωση την «επίμονη δέσμευσή του για τη μη βία και την ειρήνη».

«Οι ισχυρές εκκλήσεις του για αλληλεγγύη με τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους παντού και οι προτροπές του να μειωθεί το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πιο επίκαιρες από ποτέ», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Βασιλιάς Κάρολος: Βαθιά θλίψη για την απώλεια του πάπα Βενέδικτου XVI

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος Γ΄χαιρέτισε σήμερα τις “συνεχείς προσπάθειες” του πάπα Βενέδικτου XVI για ειρήνη και προσέγγιση μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, λέγοντας ότι πληροφορήθηκε για την είδηση του θανάτου του με “βαθιά θλίψη”.

«Θυμάμαι επίσης τις συνεχείς προσπάθειές του για την προώθηση της ειρήνης και της καλής θέλησης μεταξύ όλων των λαών και για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της παγκόσμιας Αγγλικανικής κοινότητας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», είπε.

Μπ.Νετανιάχου: Ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός ηγέτης

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μιλά για έναν «σπουδαίο πνευματικό ηγέτη».

«Ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός ηγέτης, ολόψυχα αφοσιωμένος στην ιστορική συμφιλίωση μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του εβραϊκού κόσμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί το 2009 κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής επίσκεψης του Βενέδικτου ΙΣΤ’ στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Κατά τη συνάντησή μου μαζί του, μίλησε με θερμά λόγια για την κοινή κληρονομιά του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού και τις κοινές αξίες που αυτή η κληρονομιά έχει δώσει σε όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Β.Πούτιν: Διαπρεπή θρησκευτική προσωπικότητα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη μνήνη του πρώην πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ μετά τον θάνατό του, χαιρετίζοντας έναν «υπερασπιστή των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών», τις οποίες ο ρώσος πρόεδρος θέλει να υπερασπίζεται.

«Ο Βενέδικτος XVI ήταν μια διαπρεπής θρησκευτική προσωπικότητα, ένας πεπεισμένος υπερασπιστής των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών», έγραψε σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον πάπα Φραγκίσκο, το οποίο μεταδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Θα έχω για πάντα όμορφες αναμνήσεις από αυτόν», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των συντηρητικών αξιών, καταγγέλλοντας διαρκώς την ηθική παρακμή της Δύσης, κυρίως λόγω της αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων.

Β.Ζελένσκι: Επιφανής θεολόγος και υποστηρικτής των οικουμενικών αξιών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη μνήμη του πρώην πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, ο οποίος πέθανε σήμερα, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για έναν «επιφανή θεολόγο» και έναν «υποστηρικτή οικουμενικών αξιών».

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον πάπα Φραγκίσκο, την ιεραρχία και τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο για τον θάνατο του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, ενός επιφανούς θεολόγου, ενός διανοούμενου και ενός υποστηρικτή οικουμενικών αξιών», ανέφερε σε ανάρτηση στο twitter ο Ζελένσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ