today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Η Λιθουανία προμηθεύεται 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα από τη Γαλλία

Η Λιθουανία θα αγοράσει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα από τη Γαλλία, καθώς το Βίλνιους συνεχίζει να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εν μέσω του πολέμου που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, που εξακολουθεί να μαίνεται.

Η συμφωνία για την αγορά των πυροβόλων CAESAr δεύτερης γενιάς κλείστηκε από τους υπουργούς Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας και τον ομόλογό του της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνού κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στο Παρίσι.

Τα πυροβόλα αυτά, διαμετρήματος 155 χιλιοστών, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης και η Λιθουανία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατασκευής τους, εξήγησε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Παρασκευή.

Τα οβιδιβόλα, η τρέχουσα εκδοχή των οποίων έχει δραστικό βεληνεκές ως και 40 χιλιομέτρων, θα αντικαταστήσουν παλαιότερα πυροβόλα με μικρότερη ακτίνα δράσης. Θα αρχίσουν να παραδίδονται στις ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας το 2027.

Το Βίλνιους λέγεται πως θα δαπανήσει από 110 εκατ. ως 150 εκατ. ευρώ για να προμηθευτεί τα όπλα αυτά.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας. Η κυβέρνηση στο Βίλνιους εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια.

Η λιθουανική κυβέρνηση θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ