today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η έκθεση για την επίθεση στο Καπιτώλιο ζητά να μην επιτραπεί στον Τραμπ να αναλάβει ξανά δημόσιο αξίωμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έπρεπε ποτέ ξανά να αναλάβει δημόσιο αξίωμα, αφού υποκίνησε τους υποστηρικτές του σε στάση, σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξέτασε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Το συμπέρασμα αυτού του εγγράφου, έκτασης 845 σελίδων, συνοδεύεται από μια σειρά συστάσεων ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ μια επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας, την οποία κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε ο πρώην πρόεδρος για να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχθεί ένας ηττημένος πρόεδρος να μετατραπεί σε τύραννο επιδιώκοντας να ανατρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να σπείρει τη βία», αναφέρει ο Μπένι Τόμσον, ο επικεφαλής της επιτροπής, στην εισαγωγή της έκθεσης.

Τα εννέα μέλη της επιτροπής ζητούν να νομοθετήσει το Κογκρέσο ώστε ο Τραμπ –που έχει δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2024– αλλά και κάθε πρόσωπο που κατηγορείται για «στάση» να μην επιτρέπεται να αναλάβει δημόσιο αξίωμα, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό ή στρατιωτικό επίπεδο. Προτείνουν επίσης να τροποποιηθεί η εκλογική νομοθεσία και να χαρακτηριστεί η επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο «εθνικό γεγονός ειδικής ασφάλειας».

Ο Τόμσον δήλωσε πεπεισμένος την Δευτέρα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασκήσει δίωξη στον Τραμπ. «Κανείς, ούτε ένας πρώην πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ