today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Το παρόν και το μέλλον των υποδομών – Γράφει η Αθανασία Οικονόμου

Γνωρίζοντας ότι διανύουμε το τελευταίο τέταρτο της πρώτης αυτής Κυβερνητικής θητείας, εκπροσωπώντας την νέα γενιά, δεν επιθυμώ να αναλωθώ σε συγκρίσεις με το παρελθόν. Θα ήταν άδικο για τους πολιτικούς αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας παραθέτοντας αριθμούς που δεν ψεύδονται.

Της Αθανασίας Οικονόμου*

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την στιγμή στην χώρα σχεδιάζονται-συμβασιοποιούνται-υλοποιούνται έργα ύψους 13 δισ. ευρώ. Μόνο ο αριθμός φτάνει για να επιβεβαιώσει ότι η δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως, επειδή τα άκρως αποσταθεροποιητικά γεγονότα παγκοσμίως (πανδημία, εισβολή στην Ουκρανία) απέδειξαν το πόσο ευάλωτοι είναι πρωτίστως οι άνθρωποι και δευτερευόντως οι κυβερνήσεις, η σημασία του μεγέθους έγκειται στο ότι η δραστηριότητα στις Υποδομές όχι μόνο αναπτύχθηκε, αλλά και εξασφαλίστηκε. Με την αξιοποίηση σύγχρονων μορφών χρηματοδότησης, με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων, με αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα στην διαμόρφωση πλαισίου για συγκρότηση των τιμών στις κατασκευές, η χώρα μας, είναι σε θέση όχι μόνο να υλοποιεί τεράστιας σημασίας έργα, αλλά και να σχεδιάζει το μέλλον. Αυτό εξ’ άλλου είναι και μία από τις κύριες πολιτικές που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – η ροπή προς το μέλλον.

Αντιμετωπίζοντας τις Υποδομές σαν ένα μακροπρόθεσμο εργαλείο ανάπτυξης, είναι λογικό ότι τα δύο κύρια συστατικά που είναι απαραίτητα να τις διέπουν είναι η βιωσιμότητα και η αειφορία.

Τόσο η κλιματική κρίση όσο και οι συνεχώς εναλλασσόμενες ανάγκες των ανθρώπων στις πόλεις, κάνουν επιτακτική την εύρεση μέσων ικανοποίησης της “αέναης” κινητικότητας, τα οποία θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και ευέλικτα. Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στην πράσινη κινητικότητα τόσο σε επίπεδο αστικών μετακινήσεων όσο και εν γένει μεταφορών ανθρώπων και αγαθών. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν, ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινητοδρόμων θα αποτελέσει φυσική συνέχεια της τάσης της εποχής. Η χώρα μας, με αδιάλειπτο βήμα παρακολουθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Εκτός όμως από τις μεταφορές η φύση μας διδάσκει καθημερινά ότι πρέπει να σχεδιάζουμε από τώρα λύσεις για να ανταποκριθούμε στα μελλοντικά της «σχέδια». Πλημμύρες, λειψυδρίες, ακραία καιρικά φαινόμενα είναι απαραίτητες να αντιμετωπιστούν με στοχευμένα έργα των οποίων ο σχεδιασμός θα εστιάζεται στην πρόβλεψη και όχι στην θεραπεία.

Τόσο από αυτά που έχουν ήδη υλοποιηθεί όσο και αυτά που έχουν εξαγγελθεί, προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Υποδομές, με τον τρόπο που υλοποιούνται σήμερα, δημιουργούν μια κυκλική οικονομία προστιθέμενης αξίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με διορατικότητα-απέναντι στον πρόσκαιρο φτηνό λαϊκίστικο εντυπωσιασμό, εργάζεται με πρόγραμμα και κίνητρα. Το πρόγραμμά μας είναι γνωστό. Το κίνητρό μας είναι η ανάπτυξη του συνόλου όχι μόνο από έργα “βιτρίνας” αλλά και από έργα που υπηρετούν αθόρυβα την βιωσιμότητα και την αειφορία.

Η ιστορία μας διδάσκει συνεχώς ότι το μέλλον είναι πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμαστε. Είναι στο χέρι μας να το διαμορφώσουμε όπως μας αξίζει.

Η κ. Αθανασία Οικονόμου είναι Πολιτικός Μηχανικός MSc, Τομεάρχης Υποδομών ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ