today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος: 150 αποσπασμένοι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επιστρέφουν στις περιπολίες

Ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στην Αττική

«Σοκαριστικό γεγονός» που έχει δημιουργήσει ανησυχία στον κόσμο, χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος την διπλή δολοφονία το βράδυ της Κυριακής μέσα σε πλήθος κόσμου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μιλώντας το μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα». Ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητηθούν ευθύνες και τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας στις γειτονιές.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Σμύρνης έχει ενισχυθεί με 21 αστυνομικούς τους τελευταίους 16 μήνες. «Το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί πέρα η περιπολία της ΔΙΑΣ, έκανε συγκεκριμένο έλεγχο και έχω ζητήσει απ’ τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα έλλειψης τέτοιου είδους αστυνόμευσης στην περιοχή», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας να επιστρέψουν στις περιπολίες 150 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, ενώ τόνισε ότι έχει δοθεί ξεκάθαρη εντολή αύξησης των περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Καθημερινά 3.300 αστυνομικοί περιπολούν στην Αττική και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε ποτέ έξω η Ελληνική Αστυνομία», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Πριν από 15 μήνες όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου είχα επισημάνει ότι υπάρχει πρόβλημα παρουσίας της Αστυνομίας καθώς στην Αττική υπάρχει το 70% του εγκλήματος, το οποίο αντιμετωπίζει το 30% της δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, οι δύο τελευταίες σειρές πανελλαδικών που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, 1.400 άνδρες και γυναίκες τοποθετήθηκαν στο σύνολό τους σε υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη ΓΑΔΑ, εδώ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Και το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου 600 ειδικοί φρουροί θα τοποθετηθούν στο σύνολό τους στα αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι η Αστυνομία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βρει τους ενόχους και δεν θα σταματήσει μέχρι να τους οδηγήσει στην δικαιοσύνη. Ανέφερε ακόμη ότι οι δολοφονίες που έχουν γίνει το 2022 μέχρι στιγμής, είναι οι λιγότερες από όσες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν να υποπέσουμε στο μέγιστο λαϊκισμό και ο καθένας να παίρνει ως πραγματικότητα αυτό που έχει δει μέχρι τη γωνία του σπιτιού του. Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 74 ανθρωποκτονίες στη χώρα. Είναι οι λιγότερες από όσες έχουν γίνει σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο δεδομένο. Δεν έχω δει ας πούμε την κριτική από δύο συγκεκριμένες εφημερίδες όταν οι δολοφονίες ήταν 180».

Υπογράμμισε δε ότι το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών αγγίζει φέτος σχεδόν το 90% και είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ.

Όσο για την αξιολόγηση των αστυνομικών ανέφερε με νόημα: «Όλοι αξιολογούνται. Οι πάντες αξιολογούνται και σε ένα μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και καθώς είναι πάρα πολύ κοντά προτιμώ ό,τι χρειαστεί να γίνει, να γίνει…».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θέλω να καλέσω την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει αυτή την προκλητική, βάναυση εργαλειοποίηση τέτοιων γεγονότων. Δεν μπορεί να κάνει κριτική και να βγάζει όλη της την αντίδραση και την αντίρρηση απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία. Μία πολιτική δύναμη που όταν κυβέρνησε τον τόπο, η γραμμή της ενάντια στην εγκληματικότητα, όχι φοβική απλώς ήταν, αλλά έλεγε αν μπει μέσα ο ληστής μέσα στο σπίτι σου να κάνεις ότι κοιμάσαι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ