today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Λαβρόφ: Η ΕΕ δεν διεξάγει κατάλληλη έρευνα για τις εκρήξεις στον αγωγό αερίου Nord Stream

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως φαίνεται ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διεξάγει κανονική έρευνα για μια σειρά εκρήξεων που προκάλεσαν ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο.

“Μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream -τις οποίες, φαίνεται, κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ερευνήσει αντικειμενικά- η Ρωσία σταμάτησε τη μεταφορά αερίου μέσω των βόρειων διαδρομών”, είπε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Βρετανία για τις εκρήξεις — ισχυρισμούς που απέρριψε το Λονδίνο. Ερευνητές στη Σουηδία και τη Δανία λένε πως ήταν τα αποτελέσματα δολιοφθοράς, αν και δεν έχουν κατονομάσει ενδεχόμενους υπόπτους.

Η Washington Post ανέφερε σήμερα, επικαλούμενη διπλωμάτες και αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, πως δεν έχουν υπάρξει καταληκτικές αποδείξεις που να δείχνουν πως η ίδια η Ρωσία είναι πίσω από τις επιθέσεις, όπως υποστήριξαν κάποιες δυτικές κυβερνήσεις και αναλυτές αμέσως μετά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποιες από τις πηγές πιστεύουν τώρα πως μπορεί να μην είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ποιος φέρει την ευθύνη.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 έχουν από κοινού ετήσια ικανότητα μεταφοράς 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων – πάνω από τους μισούς κανονικούς όγκους αερίου που εξάγει η Ρωσία. Τμήματα του μήκους 1.224 χιλιομέτρων αγωγού, που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, βρίσκονται σε βάθος περίπου 80-100 μέτρων και η Μόσχα λέει πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το αν θα επιχειρηθεί να επιδιορθωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ