today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης από Βεργίνα: Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το νέο Μουσείο Αιγών

Το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα είναι μια “σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς” και ξεπερνά τα σύνορα, όχι μόνο της Ημαθίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα το πρωί το νέο Μουσείο.

“Το νέο Μουσείο ενσαρκώνει μία νέα δυναμική προσέγγιση της σχέσης του με τον αρχαιολογικό χώρο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κι αυτό γιατί, όπως και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πρόκειται για έναν πολυμορφικό μουσειακό χώρο, που ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτίριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το νέο Μουσείο, το κεντρικό μουσειακό κτίριο, σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη, εφόσον εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του Ψηφιακού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη».

Το νέο Μουσείο, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» φιλοξενεί πέντε εκθέσεις:

1. Την έκθεση αρχιτεκτονικών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου,

2. Την έκθεση γλυπτών,

3. Την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη»,

4. Την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» που γίνεται σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τον συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη.

5. Την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο μουσείο των Αιγών.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ» με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 18.154.190 Ευρώ υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις από την Διεύθυνση Μελετών και Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δήλωση που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978, όταν επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας μαζί με τον Μανώλη Ανδρόνικο, και είχε επισημάνει την εθνική σημασία αρχαιολογικών ανακαλύψεων στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Μανόλης Ανδρόνικος θα ένιωθαν υπερήφανοι με το νέο αυτό Μουσείο που εγκαινιάζεται.

Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη δημιουργία του και έκανε ειδική αναφορά στην αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, για την οποία είπε ότι αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτή την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ