today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Στον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Ζελένσκι απονέμενεται το βραβείο Καρλομάγνου

Το βραβείο Καρλομάγνου για το 2023 θα απονεμηθεί στον ουκρανικό λαό και στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα η διοργανώτρια επιτροπή.

«Ο ουκρανικός λαός είναι το θύμα ενός επιθετικού πολέμου απερίγραπτης βαναυσότητας εκ μέρους της Ρωσίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε η επιτροπή που απονέμει αυτό το βραβείο, το οποίο τιμά πρόσωπα ή οργανώσεις που αγωνίζονται για την ειρήνη στην Ευρώπη.

«Υπό την προεδρία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ουκρανικός λαός δεν υπερασπίζεται μόνο την κυριαρχία της χώρας και τη ζωή των πολιτών αλλά επίσης και την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της επιτροπής.

Ο πόλεμος αυτός έχει ως στόχο «την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας των λαών» και την «πολιτική αναδιοργάνωση της Ευρώπης», συνεχίζουν οι διοργανωτές, εξαίροντας «το θάρρος, την ηγεσία και την ενσυναίσθηση» του προέδρου Ζελένσκι ο οποίος γίνεται «πρότυπο για τον λαό του».

Το βραβείο Καρλομάγνος για το 2022 απονεμήθηκε τον περασμένο Μάιο σε τρεις αντικαθεστωτικές Λευκορωσίδες, τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, τη Βερόνικα Τσεπκάλο και τη Μαρία Καλέσνικοβα.

Η διάκριση αυτή απονέμεται από το 1949 με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τελετή φιλοξενείται στο Άαχεν, την παλιά πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών, στη σημερινή δυτική Γερμανία, πολύ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ