today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Καθημερινή ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ για τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ανοιχτά δεδομένα για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενσωματώνει για πρώτη φορά η εφαρμογή του ΑΔΜΗΕ για κινητές συσκευές IPTO Analytics, μέσω της οποίας ο Διαχειριστής ενημερώνει απευθείας το ευρύ κοινό και τους φορείς του ενεργειακού κλάδου για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market – DAM).

Με την προσθήκη του μενού «Αγορά» στην ανανεωμένη έκδοση του IPTO Analytics, που είναι διαθέσιμη δωρεάν στα ελληνικά και τα αγγλικά για συσκευές Android και iOS, ο ΑΔΜΗΕ παρέχει απευθείας ενημέρωση σε ωριαία βάση για τη διαμόρφωση των τιμών χονδρεμπορικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών ή ζωνών προσφορών.

Οι Ωριαίες Τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας αντλούνται από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Transparency Platform του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) και αποτυπώνονται σε διαγραμματική μορφή καθώς και σε γεωγραφικό χάρτη. Στο απλά σχεδιασμένο και φιλικό περιβάλλον της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τις ωραίες τιμές εκκαθάρισης μεταξύ δύο διαφορετικών ζωνών προσφορών της επιλογής τους και να έχουν ανά πάσα στιγμή τη συνολική εικόνα των τιμών της Αγοράς Επόμενης Μέρας και άλλων βασικών παραμέτρων του ηλεκτρικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό, το IPTO Analytics εξελίσσεται σε ένα ακόμη πιο χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινή ενημέρωση των εξειδικευμένων χρηστών (παραγωγοί, διασυνοριακοί έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικοί καταναλωτές κλπ), αλλά και των οικιακών καταναλωτών.

Το IPTO Analytics κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2021 και αποτελεί μία αξιόπιστη πηγή παροχής ανοιχτών δεδομένων για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ζήτηση, μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ισοζύγιο διεθνών διασυνδέσεων κά), συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κατανάλωση πράσινης ενέργειας και την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης.

Η εφαρμογή εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργικότητες, όπως οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι το IPTO Analytics να καταστεί σημείο αναφοράς για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ