today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Το Παρίσι αποδοκιμάζει την προσπάθεια καθαίρεσης του Εκρέμ Ιμάμογλου

Το Παρίσι αποδοκίμασε σήμερα την προσπάθεια καθαίρεσης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μιας προσωπικότητας της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο οποίος καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας, έξι μήνες πριν από κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία.

«Με βαθιά ανησυχία μάθαμε για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου», δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στη σημασία του σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε, προτρέποντας την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ο Ιμάμογλου αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και δεκαπέντε ημερών, ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Κεμάλ Πολάτ. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε, ο Ιμάμογλου θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Ο 52χρονος δήμαρχος θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ