today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενεργειακή κρίση

Η Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα καθαρό και ενιαίο μήνυμα στις αγορές ενέργειας και να  προστατεύσει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις της από τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών.

Του Κώστα Πασίση 

Αυτό το διπλό μήνυμα θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον για το κρίσιμο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν υπάρχει συμφωνία, παρά τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ελλάδα έχει ταχθεί από την αρχή της ενεργειακής κρίσης  υπέρ του πλαφόν και μαζί της σήμερα συμπορεύονται το Βέλγιο, η  Βουλγαρία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η  Σλοβακία.

Είναι το λεγόμενο «μέτωπο» των 14 χωρών, που έχει υψώσει αναχώματα στη μη ρεαλιστική πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, πίσω από την οποία κρύβονται οι χώρες που αντιδρούν, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία.

Στο Μαξίμου πάντως επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα και ακόμη δε βγήκε «λευκός καπνός» από το κονκλάβιο της Ευρώπης.

Η απογοήτευση εδράζεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε ταχύτατα ανακλαστικά αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και έπραξε σωστά, όπως λένε για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά δεν πήρε καμία απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι σήμερα η Ευρώπη να εμφανίζεται προς τα έξω διχασμένη και ανίκανη να δώσει μια κοινή και αποτελεσματική απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε έλθει στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει μπροστά στις κάμερες ότι θα ήταν αποτυχία να επιστρέψει το θέμα της ενέργειας στη Σύνοδο των ηγετών…

Qatargate και τουρκική προκλητικότητα

Η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γίνεται στη «σκιά» του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς, Qatargate που «μουτζουρώνει» την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προκαλεί τριγμούς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Εκ των πραγμάτων, το Qatargate θα είναι αναγκαστικά ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προφανώς εύχονται να μην εμπλέκονται και άλλοι ευρωπαίοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο σκάνδαλο.

Στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του και για τις νέες απειλές πολέμου, που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανεκτικότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί να ρίξει πυραύλους στην Ελλάδα(!), που είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας ουσιαστική αντίδραση από τους συμμάχους μας.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο και όχι σε κάποια εφημερίδα δήλωσε ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά ισχύει αν αποστρατικοποιηθούν», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει αν δεν σταματήσει η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος».

Μόλις χθες ο εκπρόσωπος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι «Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα εχθρικά σχόλια κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ευρωπαϊκή ατζέντα είναι το θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, σε συνέχεια του άτυπου συμβουλίου στις Βερσαλλίες τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και οι ευρωατλαντικές σχέσεις.

Τέλος, στρατηγική συζήτηση μεταξύ των 27 αναμένεται να γίνει για τις διατλαντικές σχέσεις με αιχμή τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) και τις ανησυχίες για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, ζήτημα που θα συζητηθεί εκτενώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και επί της ουσίας, όχι απλώς χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά βάζοντας χρήματα στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ