today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες νιώθουν καλοδεχούμενοι στη Γερμανία

Η πλειονότητα του 1 εκατ. και πλέον Ουκρανών που διέφυγαν στη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή νιώθουν καλοδεχούμενοι στη χώρα και περίπου το 37% θα ήθελε να εγκατασταθεί εκεί μόνιμα ή για πολλά χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση μεταξύ 11.225 προσφύγων που διενεργήθηκε από κοινού από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, ανέφερε ότι 34% των προσφύγων σχεδιάζουν να παραμείνουν εκεί έως το τέλος του πολέμου και το 27% είναι αναποφάσιστοι. Περίπου το 2% δηλώνει ότι σχεδιάζει να φύγει μέσα σε ένα χρόνο.

Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Πολωνία, αφού η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και πυροδότησε τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» και παράλληλα με άλλους Δυτικούς συμμάχους έστειλε βοήθεια και όπλα στο Κίεβο για να αντέξει τη ρωσική επίθεση.

Η μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων Ουκρανών προσφύγων –περίπου το 80%– ήταν γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα, και τείνουν να είναι καλύτερα μορφωμένοι από τον μέσο Ουκρανό, με το 72% να έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή για μαζική επιστράτευση στην αρχή του πολέμου, απαγορεύοντας σε άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 4% του Ουκρανών γνωρίζει γερμανικά καλά αλλά οι μισοί παρακολουθούν μαθήματα γερμανικής γλώσσας. Τα τρία τέταρτα ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα και μόνο το 9% ζουν σε δημόσιες δομές για πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι περιγράφουν την κατάσταση της υγείας τους ως καλή. Ωστόσο είναι σημαντικά λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σχέση με τον γερμανικό πληθυσμό, ενώ τα παιδιά- πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι σε λιγότερο καλή ψυχοσωματική κατάσταση από άλλα παιδιά στη Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα.

Το 17% των Ουκρανών προσφύγων σε ηλικία εργασίας είχαν απασχόληση την περίοδο της έρευνας και το 71% των απασχολούμενων προσφύγων είχαν μια θέση εργασίας που απαιτούσε πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης ή πτυχίο πανεπιστημίου.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη, ιδιαίτερα στην εκμάθηση γερμανικών, την αναζήτηση εργασίας, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την εύρεση κατοικίας, σύμφωνα με την έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ