today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ρ. Σβίγκου: Αν ο Κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε ήδη παραιτηθεί

Την άποψη ότι «εξάγουμε διαφθορά» κι ότι αυτό είναι «ένα πολύ δυστυχές γεγονός το οποίο εκθέτει τη χώρα μας» εξέφρασε σε συνέντευξή της, στη διαδικτυακή τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής», η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην υπόθεση Καϊλή.

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ του γοργού τρόπου «με τον οποίο δρουν οι δικαστικές αρχές, η έρευνα, η αστυνομία σε μια χώρα όπως το Βέλγιο», με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου «έχουμε εδώ και 5 μήνες την υπόθεση των υποκλοπών και μόλις χθες έγινε έφοδος στα γραφεία των εταιρειών», τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα με το πώς διαλευκαίνονται και πόσο γοργά προχωράει η δικαιοσύνη» στην χώρα μας, για «υποθέσεις που άπτονται είτε του οικονομικού εγκλήματος, είτε παραβίασης βασικών αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας μας, όπως οι υποκλοπές».

Σύμφωνα με τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «σε οποιαδήποτε χώρα του Δυτικού κόσμου εάν είχαν συμβεί αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν στη δική μας χώρα, με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, τόσο όσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνησή του, θα είχαν παραιτηθεί». Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε στη χώρα μας είναι «η επίκληση του απορρήτου, γελοίες δικαιολογίες, μια επίκληση των νόμων κατά το δοκούν, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης τα οποία παρακολουθούνται να μη θέλουν να μάθουν την αλήθεια και να φωτογραφίζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν να μην έχει συμβεί τίποτα». «’Αρα βλέπουμε μια τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης, η οποία είχε και θεσμική αποτύπωση», πρόσθεσε.

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «ένα από τα πρώτα πράγματα το οποίο έκανε όταν ανέλαβε ο πρωθυπουργός, ήταν να αλλάξει το νόμο και να περιέλθει στη δική του αρμοδιότητα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». «Ανήκει στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πολιτική ευθύνη, ο οποίος όχι απλώς δεν την έχει αναλάβει, αλλά κρυβόταν από τη Βουλή επί 5 εβδομάδες και τελικά ήρθε και τράπηκε σε φυγή για να μην απαντήσει στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε.

Σε ερώτηση για την πιθανή ημερομηνία των εκλογών, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε ότι, «είτε αυτές γίνουν τον επόμενο μήνα, είτε γίνουν το μεθεπόμενο, αυτές θα είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική μάχη, την οποία θα την κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», γιατί «η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα, όχι μόνο στα ζητήματα της δημοκρατίας, αλλά και στα ζητήματα της καταπολέμησης της ακρίβειας, της οικονομικής κρίσης, γιατί οι Έλληνες πολίτες θέλουν να ζούνε σε μια χώρα που τους παρέχει αξιοπρεπείς μισθούς, όπου τα παιδιά μας θα βρίσκουν δουλειά και δεν θα πηγαίνουν στο εξωτερικό, και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών θα είναι πλήρως προστατευμένα και κατοχυρωμένα».

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των συνεργασιών, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι, «η υπόθεση των υποκλοπών μου καθιστά εμένα προσωπικά αδιανόητο πώς θα γινόταν ο κ. Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον παρακολουθούσε επειδή μάλλον αποτελεί εθνικό κίνδυνο», προσθέτοντας ότι «ακόμα και εάν δεν είχαμε το ζήτημα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, η απλή αναλογική επιτάσσει συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, οπότε το ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρεί ότι το ίδιο ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της προοδευτικής οικογένειας, δεν είναι κατανοητό να προβεί σε μια προγραμματική συνεργασία με τη Ν.Δ. που ανήκει στον συντηρητικό πολιτικό χώρο».

«Σε κάθε περίπτωση», σημείωσε η Ράνια Σβίγκου, «είναι οι πολίτες αυτοί οι οποίοι θα διαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις εξελίξεις», και κατέληξε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα από την πρώτη κάλπη, την κάλπη της απλής αναλογικής και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ