today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Σούνακ: Ανακοινώνει τη λήψη αυστηρών μέτρων για τους παράτυπους μετανάστες από την Αλβανία

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία είχε καταλήξει σε νέα συμφωνία με τη Αλβανία για τον περιορισμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν σε μικρά σκάφη, στο πλαίσιο των μέτρων για επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων για άσυλο.

Ο αριθμός των Αλβανών που φθάνουν στην Αγγλία διαπλέοντας τη Μάγχη έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια με τα κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν την πολυπληθέστερη ομάδα που φθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αυτής της οδού.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς η κυβέρνηση θα εισαγάγει νομοθεσία που θα απαγορεύει στους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη να παραμένουν στη Βρετανία.

«Εάν εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο παράτυπα, δεν θα πρέπει να μπορείτε να παραμείνετε εδώ», δήλωσε ο Σούνακ στο Κοινοβούλιο. «Αντ’ αυτού, θα τίθεστε υπό κράτηση και γρήγορα θα επιστρέφετε είτε στην πατρίδα σας είτε σε μια ασφαλή χώρα όπου θα εξεταστεί η αίτηση ασύλου σας».

Το θέμα των μεταναστών που φθάνουν σε μικρά σκάφη έχει αναχθεί σε σημαντικό πολιτικό ζήτημα για τη Συντηρητική κυβέρνηση, ιδιαίτερα για περιοχές της εργατικής τάξης στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, όπου οι μετανάστες κατηγορούνται ότι δυσκολεύουν την εύρεση εργασίας και ότι ασκούν πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Οι πολίτες είναι δικαίως οργισμένοι διότι βλέπουν αυτό που βλέπω εγώ, δηλαδή ότι αυτό, πολύ απλά, δεν είναι δίκαιο», δήλωσε ο Σούνακ. «Δεν είναι σκληρό ή κακό να θέλει κανείς να κόψει τη θηλιά εγκληματικών συμμοριών που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο…φτάνει πια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ