16.1 C
Athens

Η παρουσίαση του Προγράμματος Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Αττικής

Pαρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η παρουσίαση του Συνεκτικού Προγράμματος Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Αττικής. Η εκδήλωση αποτέλεσε παράλληλα και τα άτυπα «εγκαίνια» του νέου Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, ένα έργο ύψους 7.000.000 ευρώ που ολοκληρώθηκε από την εταιρεία Lamda Development και περιλαμβάνει 11 σύγχρονες κολυμβητικές δεξαμενές.

Η υλοποίηση του Προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα την αντιστροφή των συνεπειών της πολυετούς εγκατάλειψης στην οποία είχαν περιέλθει τα Ολυμπιακά Ακίνητα και την αξιοποίησή τους. «Από την ερήμωση και την εγκατάλειψη, στην άνθιση και την ανάπτυξή τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών, αλλά όλων των πολιτών -των ερασιτεχνών αθλητών, των ατόμων με αναπηρία και κυρίως των νέων παιδιών.

O υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε αναλυτικά όσα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού έχουν έως τώρα υλοποιηθεί, αλλά και εκείνα που έχουν δρομολογηθεί, με νέες κατασκευές και ανακατασκευές, με σφικτό χρονοδιάγραμμα διετίας, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εξασφαλισμένους πόρους για:
* το νέο ΟΑΚΑ 2.0,
* το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού,
* την επαναλειτουργία των Κλειστών του Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία,
* την μετεγκατάσταση των υποδομών του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά και τη συνολική συνεργασία με τη Lamda Development,
* το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων και
* το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα.

«Υλοποιούμε, με απόλυτη προσήλωση στο στόχο και στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, ένα μελετημένο Πρόγραμμα -πολύ ουσιαστικής και αποδοτικής- αξιοποίησης των Ολυμπιακών μας Εγκαταστάσεων. Η κοινωνία, η αθλητική οικογένεια συνολικά, μπορεί πλέον να είναι αισιόδοξη» επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε: «Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την Πολιτεία, η οποία άφηνε τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει! Τα Ολυμπιακά μας Ακίνητα αναγεννούνται και δίνονται στην αθλητική οικογένεια, η οποία δημιουργεί τη νέα γενιά αθλητών. Με μεταρρυθμίσεις, με σύγχρονες υποδομές, αλλά και με νοικοκύρεμα και τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα, ο αθλητισμός μας αλλάζει. Ο αθλητισμός μας πηγαίνει -επιτέλους- μπροστά! Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά! Μπροστά για την κοινωνία, μπροστά για τη γενιά που έρχεται».

Αναφερόμενος στο ΟΑΚΑ, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε:
– την ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου με 11 πισίνες, ύψους 7 εκατ. από τη Lamda Development,
– την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού 7 εκατ. της «Στάδιο 2020»,
– την Ενεργειακή Αναβάθμιση όλου του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, τη συντήρηση των κατασκευών Καλατράβα και την Αναμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου, ύψους 54 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
– την αντικατάσταση όλων των ταρτάν στίβου, ύψους 6 εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής,
– την κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών, ύψους 1 εκατ., χορηγία των εταιριών «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ» και «Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα ΑΕ»,
– την κατασκευή του νέου κλειστού για ξιφασκία, χάντμπολ και τσιρλίντινγκ, ύψους 7 εκατ. από το ΕΠΑ,
– την ανακαίνιση του προπονητηρίου της άρσης βαρών,
– την ανακατασκευή των πέντε κτηρίων ξενώνων για να αποδοθούν σε αθλητές,
– την παραχώρηση του κλειστού μπάσκετ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός,
– το Smart OAKA σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Για το Ολυμπιακό Χωριό, σε συνεργασία με τη Lamda Development, αναφέρθηκε στην ανακατασκευή της ανοιχτής πισίνας, που χρησιμοποιήθηκε μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και στη δημιουργία επιπλέον κλειστού (τύπου θόλου), πέραν των δύο υφιστάμενων, για να μεταφερθούν από το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά οι εθνικές ομάδες πάλης, τζούντο και πυγμαχίας.

Για τα κλειστά του στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πλήρους ανακαίνισής τους, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τη Lamda Development, και ακόμα: στην κατασκευή νέου κλειστού (τύπου θόλου), στην ανακατασκευή 16 ξενώνων φιλοξενίας αθλητών και στη δημιουργία ανοιχτών εγκαταστάσεων μπάσκετ, στίβου κ.λπ., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Παιανίας.

Για το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε πως δεν κλείνει, ότι αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις του στο κλειστό κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» και τις ιστιοπλοϊκές στο Μικρολίμανο και πως το διοικητήριό του θα είναι εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Ελληνικού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται να δημιουργήσει εκεί η Lamda Development. H Εταιρεία, έως ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο με την ανέγερση και την ανακατασκευή ξενώνων, θα αναλάβει με δικές της δαπάνες (3,5 εκατ. ευρώ) την προσωρινή φιλοξενία των αθλητών που διαμένουν στον Άγιο Κοσμά, ενώ χορηγεί ποσά και σε όλα τα σωματεία για να μισθώσουν εγκαταστάσεις έως ότου αποπερατωθούν οι προβλεπόμενες στο Ελληνικό.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης, αναφέρθηκε και στο Κλειστό των Άνω Λιοσίων, την πρώτη αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε με παραχώρηση μέσω μίσθωσης στην ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά και στις ενέργειες αναβάθμισης του Εθνικού Σκοπευτηρίου στον Βύρωνα, με ανακατασκευή και του πεδίου βολής των 25μ., ύψους 1 εκατ. από το ΕΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ