today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Επιτόπιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά παιδικών παιχνιδιών

Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο παιδικών παιγνιδιών, εξαιρουμένων εκείνων που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο εκκρεμούς αυτεπάγγελτης έρευνας στον κλάδο, για την οποία η επιτροπή είχε διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους το Νοέμβριο 2021.

Όπως υπογραμμίζει η επιτροπή, η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει ότι, ως θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού. Δηλαδή για την αποτροπή συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού και την καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η επιτροπή προσθέτει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ