today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ισπανία: Παρατείνεται ο μηχανισμός κρατικού ελέγχου επί των ξένων επενδύσεων

Η ισπανική κυβέρνηση θα παρατείνει για δύο χρόνια, μέχρι το 2024, τον έλεγχο επί των ξένων επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, ένα μέτρο που είχε ληφθεί το 2020 για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις που αποδυναμώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με τις οποίες αυτή η «ασπίδα έναντι της δημόσιας προσφοράς εξαγοράς μετοχών (anti-OPA)», που επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέτει βέτο σε ορισμένες εξαγορές, θα παραταθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Η παράταση αυτή αναμένεται ότι θα εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο. Θεωρείται αναγκαία λόγω των «σημερινών περιστάσεων», πρόσθεσε το υπουργείο, αναφερόμενο στην πληθωριστική κρίση που επιδεινώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο μηχανισμός αυτός τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της υγειονομικής κρίσης της Covid-19, τον Μάρτιο του 2020. Κάθε ξένος όμιλος που θέλει να αγοράσει πάνω από το 10% μιας ισπανικής εταιρείας που θεωρείται στρατηγικής σημασίας θα πρέπει πρώτα να πάρει το «πράσινο φως» από το κράτος, μέσω του υπουργικού συμβουλίου. Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2021, όταν ο αυστραλιανός όμιλος IFM διαπραγματευόταν την εξαγορά ενός πακέτου μετοχών του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Naturgy. Η εξαγορά εγκρίθηκε από τη Μαδρίτη, επιτρέποντας στον IFM να αποκτήσει περίπου το 11% της ισπανικής εταιρείας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν φήμες ότι για τη Naturgy ενδιαφέρεται και η γαλλική εταιρεία TotalEnergies.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ