today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Εύα Καϊλή: Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο διαφθοράς

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές του Βελγίου σχετικά με το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους προσαχθέντες σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο έχει κλονίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται η Εύα Καϊλη.

Χθες υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην κ. Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από την Εύα Καϊλή οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Η βελγική L’ Echo σε άρθρο της ανέφερε πως βρέθηκαν σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή η οποία πέρασε δεύτερη νύχτα στο κρατητήριο.

Η βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε τις συλλήψεις το μεσημέρι της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν το πρωί την ίδια από τη Le Soir και το Knack.

Μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της κ. Καϊλή σύμφωνα με το δημοσίευμα της L’ Echo. Φέρεται πως ο πατέρας της κ. Καϊλή είχε στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, ενώ οι ανακριτές πιστεύουν πως είχε προειδοποιηθεί από συνεργούς.

Το σκάνδαλο της διαφθοράς έχει αγγίξει και την Ιταλία καθώς το ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» παύει προσωρινά από τα μέλη του, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, το ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» έπαψε προσωρινά από τα μέλη του, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. Η ιταλική πολιτική αυτή δύναμη εκφράζει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη και την προσδοκία να μπορέσει ο Παντσέρι «να αποδείξει ότι δεν σχετίζεται με την όλη υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε πρακτικά της έρευνας των Βέλγων εισαγγελέων, βάσει των οποίων «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες ότι παρενέβη πολιτικά, με πρόσωπα που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι χρηματικού αντίτιμου».

Σύμφωνα με τα πρακτικά τις έρευνας στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα της Ρώμης, «η έρευνα αφορά τα αδικήματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εγκληματικής δράσης» αν και «ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας», όπως επισημαίνει.

Στην Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση του εντάλματος σύλληψης της κόρης και της συζύγου του Παντσέρι.

Η La Repubblica προσθέτει ότι βάσει του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων «και οι δυο τους είχαν πλήρη επίγνωση της δράσης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και παράδοση δώρων».

Εκτός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε η Εύα Καϊλή

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε εκτός Ομάδας την Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Εύα Καϊλή με απόφαση Ν. Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καΐλή από το κόμμα με αφορμή την έρευνα από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξή της στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ