today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή με άρωμα εκλογών

Έντονο προεκλογικό άρωμα είχε η σφοδρή σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος άρσης απορρήτου επικοινωνιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Του Κώστα Πασίση 

Η χθεσινή συζήτηση ήταν μια άσκηση προσομοίωσης των στρατηγικών των  κομμάτων, ενόψει εκλογών, παρότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία τους.

Αλλά και ενός μοναδικού πολιτικού σόου από τον κ. Τσίπρα, αναφορικά με την λειτουργία του Predator, που «άναψε τα αίματα» και εκτόξευσε στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση.

Η συνεδρίαση της Βουλής για τις παρακολουθήσεις ήταν γεμάτη από υπονοούμενα, αλλά χωρίς αποδείξεις, για το τι γινόταν στην ΕΥΠ και στο Μαξίμου, επί διακυβέρνησης Τσίπρα και Μητσοτάκη αντίστοιχα…

Η τελευταία σκληρή μάχη για το 2022 θα δοθεί στη ψήφιση του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου.

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα θα είναι πολωτικό, τοξικό και οποίος αντέξει…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Βουλή, έχοντας καλύψει  τα «νώτα» του.

Η ΝΔ έχει καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να δώσει ενωμένη τη μάχη των εκλογών και αυτό φάνηκε από το μήνυμα συστράτευσης και ενότητας που έστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην επιτυχή πρεμιέρα του Ιδρύματος του.

Η γραμμή άμυνας του Μαξίμου στη δεύτερη «φουρνιά» των παρακολουθήσεων είναι ότι «δεν υπάρχει τεκμηρίωση», για όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, από δημοσιεύματα.

Η στρατηγική αυτή πέτυχε, όπως αποδείχθηκε στην πράξη και χθες ο Πρωθυπουργός πέρασε στο δεύτερο στάδιο που είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, που διασφαλίζει το προαναφερθέν νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από τη ΝΔ.

Η στόχευση της κυβέρνησης πλέον είναι το κεφάλαιο των υποκλοπών να κλείσει σε αυτό το σημείο και το τελικό πόρισμα να βγει από τη Δικαιοσύνη όπου έχει περάσει η «καυτή πατάτα»…

Από …σήμερα και μέχρι να στηθούν κάλπες η ΝΔ θα επενδύσει στη θετική ατζέντα στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Με τη νέα χρονιά και όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα προβάλλει προς τα έξω, με μεγαλύτερη ένταση το «χαρτί» της πολιτικής σταθερότητας, που εγγυάται η ΝΔ.

Η χθεσινή εμφάνιση στο Κοινοβούλιο του Αλέξη Τσίπρα – όπως λένε στο Μαξίμου – ήταν προβλέψιμη επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτό το θέμα, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να συγκινήσει τους ψηφοφόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως στη Βουλή πήγε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί ότι παρακολουθούσε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Από φάνηκε από την σχεδόν οργισμένη αντίδραση του. «Ντροπή σας να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργό – Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσει τις συντάξεις;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η στόχευση της Κουμουνδούρου

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι οι παρακολουθήσεις, νόμιμες και παράνομες, θα γίνουν «σημαία» καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η στρατηγική της Κουμουνδούρου είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο βασικός «ενορχηστρωτής» της υπόθεσης των υποκλοπών.

Για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας εμφάνισε το παράνομο λογισμικό Predator να λειτουργεί μέσα στο Μαξίμου και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν παρακολουθούσε τους υπουργούς του και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Τσίπρας έκανε «focus», με ιδιαίτερη επιμονή στο ζήτημα, επειδή πίσω από αυτό κρύβεται η μάχη των κομμάτων για τη προσέγγιση του «Κέντρου» αλλά και η επιχείρηση της Κουμουνδούρου να αποδείξει ότι η ΝΔ δεν είναι φιλελεύθερο κόμμα, όπως υποστηρίζει αλλά κάτι άλλο…

Τέλος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτός από την απόπειρα αποδόμησης του πολιτικού προφίλ του Πρωθυπουργού επιχείρησε να παρουσιάσει τη ΝΔ, ως ένα κόμμα διχασμένο και σχεδόν υπό διάλυση, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν δηλώσεις των κ.κ Καραμανλή και Σαμαρά για τις υποκλοπές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ