today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Δ.Μάντζος: Εξάγουμε τεχνογνωσία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις ευλογίες του κράτους

Μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος σχολίασε τη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή κι έκανε λόγο για ήττα της αλήθειας και του πολιτικού πολιτισμού. «Είδαμε ξανά μία τοξική αντιπαραγωγική αντιπαράθεση, μία από τα ίδια. Δεν γίνεται να πάμε με αυτό το κλίμα στις εκλογές», είπε ο κ. Μάντζος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διατύπωσε ερωτήματα τα οποία, όπως είπε, δεν απαντήθηκαν στη Βουλή. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Γιατί έρχεται το σχέδιο νόμου και συγκαλύπτει ό,τι συνέβη έως σήμερα με τις παρακολουθήσεις; Γιατί μας λένε να πάμε σε τρία χρόνια να ενημερωθούμε και μάλιστα όχι για το λόγο παρακολούθησης; Γιατί διευρύνουν τον όρο της εθνικής ασφάλειας; Γιατί το κακόβουλο λογισμικό είναι κακούργημα για τους ιδιώτες και πλημμέλημα για το κράτος; Γιατί η ΕΥΠ έχει ακόμη το δικαίωμα να ορίζει ποιο λογισμικό είναι πραγματικά κακόβουλο για να απαγορευτεί; Γιατί η ΑΔΑΕ έχει αποδυναμωθεί και ούτε καν ρωτήθηκε πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου;».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, υφίστανται μερικά ακόμη πολύ κρίσιμα ερωτήματα τα οποία επίσης στερούνται απαντήσεων:

«Γιατί έχουν πολλαπλασιαστεί οι παρακολουθήσεις επί των ημερών τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης; Πόσοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν πραγματικά παρακολουθηθεί; Και, τελικά, το Predator πότε ήρθε στη χώρα; Ποιος το χρησιμοποίησε; Πότε θα ανοίξουν τα πελατολόγια των δύο εταιρειών;».

Ο κ. Μάντζος σχολίασε ακόμη τις αποκαλύψεις των «New York Times» λέγοντας ότι «όχι μόνο έχουμε το Predator σε αφθονία, αλλά το εξάγουμε κιόλας. Εξάγουμε τεχνογνωσία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις ευλογίες του κράτους!»

Επίσης αναφέρθηκε και στον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου Ρομά από σφαίρα αστυνομικού, τονίζοντας την ανάγκη να μην υπάρχει αντιπαράθεση, «καθώς στη βία και δη την αστυνομική πρέπει να υπάρξει συναινετική προσέγγιση».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί το φαινόμενο της αστυνομικής βίας», ενώ υπενθύμισε ότι «ο κ. πρωθυπουργός, όταν ανέλαβε, δημιούργησε ειδική ομάδα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο για την αστυνομική βία. «Υπάρχει ένα πόρισμα κάπου καταχωνιασμένο σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου», σημείωσε ο κ. Μάντζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ