today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ικανοποίηση ΕΕ για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν

Ικανοποίηση για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν, αλλά απογοήτευση για την αναβολή ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εξέφρασαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Λίγο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου 2023, η Ίλβα Γιόχανσον αφού συνεχάρη την Κροατία, δήλωσε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν κι ετσι οι πολίτες τους να μπορούν να κινούνται ελεύθερα εντός της. «Συμμερίζομαι την απογοήτευση των πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας», είπε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν στο Σένγκεν πριν από τη λήξη της θητείας της νυν Επιτροπής. Η ίδια σημείωσε ότι 26 χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Ρουμανίας, ενώ 25 την ένταξη της Βουλγαρίας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Αυστρία δεν συναίνεσε στην ένταξη και των δύο χωρών, ενώ η Ολλανδία είπε όχι στην ένταξη της Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την ικανοποίησή του που αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της Κροατίας για ένταξη στο Σένγκεν, ενώ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τονίζει ότι είναι «ημέρα απογοήτευσης», αλλά οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν εδώ. «Οι ηγέτες συναντώνται την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός», αναφέρει ο Μ. Σχοινάς.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «οι λίγοι δισταγμοί που απομένουν είναι πολιτικοί και υπονομεύουν δύο δεδομένα: ότι είμαστε ισχυρότεροι, όχι πιο αδύναμοι μέσω της διεύρυνσης του Σένγκεν και ότι η διεύρυνση του Σένγκεν σημαίνει καλύτερους ελέγχους, όχι λιγότερους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ