today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Φινλανδός πρέσβης: Ο στενότερος διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Φινλανδίας θα συνεχιστεί

Η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Φινλανδίας εορτάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα, με την καθιερωμένη δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία του Φινλανδού πρέσβη. Ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Ελλάδα Γιάρι Γκούσταφσον, μαζί με τη σύζυγό του Άννα, υποδέχθηκαν στο κατώφλι της πρεσβευτικής κατοικίας τους καλεσμένους τους και συνεόρτασαν μαζί τους την 105η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας τους.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Φινλανδίας, υπό τη συνοδεία πιάνου και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Φινλανδού πρέσβη Γιάρι Γκούσταφσον. Κατά την ομιλία του, ο Γιάρι Γκούσταφσον εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στενότερος διμερής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησε φέτος με την επίσκεψη της Φιλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν στην Αθήνα και του Νίκου Δένδια στο Ελσίνκι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, διαμήνυσε. Επίσης, ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους άλλους δυτικούς εταίρους για την ισχυρή και αμέριστη υποστήριξη που έλαβε η Φινλανδία κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ένταξης στο ΝΑΤΟ. Επισήμανε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα του, αλλά και για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας στη Βαλτική Θάλασσα και τη βόρεια Ευρώπη.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο Γιάρι Γκούσταφσον εξιστόρησε πως η Φινλανδία έγινε ανεξάρτητη χώρα μετά τα δραματικά γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και σημείωσε ότι για περισσότερο από εκατό χρόνια, οι Φινλανδοί δεν θεώρησαν ποτέ δεδομένη την ανεξαρτησία τους. «Υπήρξαν φορές που αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα όπλα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήμασταν διχασμένοι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ένταξη στην ΕΕ το 1995 μάς έδεσε αναμφισβήτητα με τη Δύση. Η Φινλανδία διατήρησε πάντοτε τη στρατιωτική της ετοιμότητα και φρόντισε για τη δική της ασφάλεια».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Φινλανδίας με τη Ρωσία και επικαλούμενος τα λόγια του προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έριξε τις μάσκες από τα πρόσωπα των Ρώσων ηγετών και αποκάλυψε τη ψυχρή πραγματικότητα του πολέμου. Περιέγραψε πως το κυρίαρχο συναίσθημα στη Φινλανδία ήταν ο θυμός, αναρωτώμενος: «Γιατί εμπιστευτήκαμε, γιατί πιστέψαμε και γιατί δεν είδαμε τις βίαιες προθέσεις της Ρωσίας;» Όπως εξήγησε, «η Φινλανδία είχε πάντα ισχυρή εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει τον μεγάλο της γείτονα, τη Ρωσία. Πιστεύαμε ότι οι καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις και οι επαφές μεταξύ των λαών θα οικοδομούσαν εμπιστοσύνη και θα διέλυαν όλες τις πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Αυτό το έτος μας δίδαξε ότι είχαμε υπερβολική εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και στη σχέση μας με τη Ρωσία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Φινλανδός πρέσβης στη στάση της Ευρώπης και στο τι σημαίνει η συμπαράστασή της στην Ουκρανία. «Η Ευρώπη είναι ενωμένη αυτή τη στιγμή. Η συμπαράσταση στην Ουκρανία πρέπει να σημαίνει ότι η ειρήνη πρέπει να γίνει με τους όρους της Ουκρανίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει απειλήσει να επιτεθεί στη Ρωσία. Η νέα μεταπολεμική ρύθμιση ασφαλείας πρέπει να εγγυάται ότι η Ρωσία δεν μπορεί στο μέλλον να απειλήσει άλλη χώρα και τους πολίτες της, δεν μπορεί να ασκήσει πίεση ή να δημιουργήσει χάος ή βία».

Τέλος, δήλωσε περήφανος για τη χώρα του. «Κατά τη γνώμη μου, η Φινλανδία είναι η πιο σταθερή χώρα στον κόσμο, η πιο ελεύθερη, η πιο ασφαλής, και έχουμε την καλύτερη διοίκηση, την πιο ανεξάρτητη δικαιοσύνη και έναν ελεύθερο Τύπο» επισήμανε και δήλωσε επίσης περήφανος που στη Φινλανδία η φωνή των μειονοτήτων ακούγεται και ότι η διαφθορά είναι χαμηλή.

Στον εορτασμό της 105ης επετείου Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακόγλου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Θάνος Ντόκος, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας, καθώς και μέλη της φινλανδικής κοινότητας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ