today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ThePresident: Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση 

Στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν αποδείξαμε έμπρακτα και μετρήσιμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μεταρρυθμίσιμη, μια χώρα που δεν της αξίζουν οι χαμηλές προσδοκίες. Εστιάσαμε το έργο του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης στην επίλυση εκκρεμοτήτων, και βάλαμε τα θεμέλια για το ψηφιακό άλμα προς τα εμπρός. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητο.

Γράφει ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης *

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ένα προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε το στοίχημά μας, ένα στοίχημα που κερδίζεται μέρα με την ημέρα. Η κορωνίδα των δράσεών μας, το gov.gr, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 με 501 προϋπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά βρίσκονταν διάσπαρτες και οι πολίτες γνώριζαν ελάχιστα για αυτές. Σήμερα, στο gov.gr έχουν προστεθεί περίπου 1.000 ψηφιακές υπηρεσίες και προστίθενται διαρκώς νέες.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η ψηφιακή πολιτική είναι μια βαθιά κοινωνική πολιτική. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί, αλλά το αποδεικνύει κυρίως η καθημερινότητα των πολιτών. Οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου εκθετική αύξηση. Το 2018, ήταν μόλις 8,8 εκατομμύρια. Το 2019, στα 34 εκατομμύρια, το 2020 έφτασαν τα 94 εκατομμύρια, το 2021 εκτινάχθηκαν στα 567 εκατομμύρια, και φέτος θα κινηθούν στο φάσμα του ενός δισεκατομμυρίου. Πρακτικά μιλώντας, υπολογίζεται ότι το 2018 κάθε πολίτης κέρδιζε λιγότερο από μία ουρά κατά μέσο όρο το χρόνο, και σήμερα κερδίζει περισσότερες από εκατό.

Τα νούμερα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Αντιθέτως, είναι απότοκα ενός κοστολογημένου, εμπεριστατωμένου και λεπτομερούς σχεδίου το οποίο υλοποιήθηκε από στελέχη του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με ζήλο και προσήλωση. Θέσαμε την χώρα σε κίνηση μεριμνώντας πρωτίστως για το κοινό καλό, και βάζοντας στο επίκεντρο τον πολίτη. Υιοθετήσαμε μια νέα «agile» φιλοσοφία στο σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών, επιλέγοντας ευέλικτες πλατφόρμες και εφαρμογές, που να επεκτείνονται εύκολα και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε προκλήσεις, αντί για «φαραωνικά» δυσκίνητα και πανάκριβα ψηφιακά έργα.

Ανταποκριθήκαμε στα επείγοντα αιτήματα των καιρών με ακεραιότητα, αντιμετωπίζοντας επιτυχημένα κρίσεις πρωτόγνωρες και πολυεπίπεδες. Κινηθήκαμε γρήγορα και εκπλήξαμε θετικά, με την πανθομολογούμενα επιτυχημένη εκστρατεία του εμβολιασμού για την Covid-19. Από ουραγός χώρα στα ψηφιακά, φτάσαμε να βραβευόμαστε διεθνώς για υπηρεσίες όπως το MyHealth app.

Έχουμε φυσικά ακόμα δρόμο μπροστά μας, μα η αρχή έχει γίνει και όλο και περισσότεροι πλέον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κατανοούν ότι οι προοπτικές της χώρας είναι ανεξάντλητες. Η Ελλάδα έχει μπει σε ανοδική τροχιά, έχει πολιτογραφηθεί στο μέλλον, και οι πολίτες δικαιούνται πλέον να έχουν υψηλότερες προσδοκίες, καθώς νιώθουν ότι η πολιτική μπορεί επιτέλους να μεριμνά για το καλό τους.

Αυτό το έργο είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Αποδείξαμε ότι η μεταρρύθμιση είναι κάτι που γίνεται. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Με το ίδιο καινοτόμο πνεύμα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάβλητα, με την πεποίθηση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Πριν από λίγα χρόνια, φαινόταν ουτοπικό το όραμα μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση, που θα ήταν σε θέση να ηγηθεί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Κι όμως, αυτό γίνεται!

* Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ