today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μήνυμα ισχύος από την Αθήνα

Νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο φαίνεται ότι στήνει η Άγκυρα, μετά τις ακραία εμπρηστικές και «ύποπτες» δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «τεχνίτη ένταση» και επανάληψη της απειλής για ξαφνική βραδινή επίθεση σε κάποιο ελληνικό νησί.

Του Κώστα Πασίση

Στις απειλητικές προκλήσεις  της  γείτονος, η Ελλάδα κρατά τη ψυχραιμία της και προτάσσει  ως «ασπίδα» το «Διεθνές  Δίκαιο», ενώ με την τελευταία στρατιωτική  άσκηση, με τίτλο: «Νυχτερινή Αστραπή» στη Λέσβο, προειδοποίησε  την Άγκυρα εμμέσως πλην σαφώς  να μην προβεί σε κάποια απονενοημένη κίνηση που θα μετανιώσει…

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός από την Τρίπολη διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να κάνει «διάλογο με το παράλογο», επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι το κλίμα των δυο χωρών παραμένει ψυχροπολεμικό.

Κύκλοι του ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις ευθείες απειλές Τσαβουσογλου τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει δώσει τις απαντήσεις της, με επιστολές στον ΟΗΕ που αποδυόμουν την επιχειρηματολογία της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ακόμη ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας εξυπηρετούν εσωτερικούς σχεδιασμούς…

«Για να αλλάξει αυτό η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», συμπληρώνει διπλωματική πηγή.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και αυτό προκύπτει από τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ο οποίος είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας.

«Η σύγκρουση είναι ένα ενδεχόμενο», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας σε εκδηλώσεις εορτασμού του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, υπογράμμισε ότι Είναι απόφασή μας να αποκρούσουμε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Μέτα από μια ολιγοήμερη  και επιφανειακή ανάπαυλα, λόγω του ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε στρέψει το ενδιαφέρον του στη Συρία, υπήρξε αναθέρμανση της έντασης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις τους είπε μεταξύ άλλων ότι «…σε Αιγαίο και Μεσόγειο μας οδηγούν σε τεχνητή ένταση», προκαλώντας πολλές απορίες για το τι ακριβώς εννοεί και που το πάει…

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου, αφήνοντας στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα ξιφούλκησε κατά της Ελλάδας.

Με αφορμή τις ασκήσεις στα νησιά ο Τσαβούσογλου επανέλαβε  την απειλή του Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» λέγοντας: «Αν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα πίσω, αν δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ανέφερε

Επισημαίνεται επίσης ότι προ ημερών ο «δήθεν» μετριοπαθής Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, ζήτησε όχι μόνο την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αλλά και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή τα «τύμπανα πολέμου» κτυπούν στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, με τη συνδρομή της Τουρκίας Προεδρίας.

Ενώ παράλληλα κυκλοφορούν σενάρια για εσκεμμένο επεισόδιο, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων των δυο χωρών, που προκαλούν προβληματισμό και όχι μόνο…

Το έγκυρο Economist προ ημερών έκανε λόγο για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο μέσα στο 2023 με το δημοσίευμα  να αναπαράγεται στα τουρκικά ΜΜΕ.

«Ο Eρντογάν θα επιλέξει αντιπαράθεση είτε στη Συρία είτε στο Αιγαίο με την Ελλάδα» έγραψε το περιοδικό Economist για να συμπληρώσει: «Ο κ. Ερντογάν μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατηφόρα, την κακή τύχη του μέσω αντιπαράθεσης, είτε με Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με τον παλιό εχθρό την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα. Με τις ελληνικές εκλογές επίσης στη γωνία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός», αναφέρει στο περιοδικό.

Σύμφωνα με αναλυτές το κρίσιμο διάστημα για κλιμάκωση της έντασης στο πεδίο είναι μέχρι τις τουρκικές εκλογές, που συμπίπτουν με τις ελληνικές, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ