today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βόρειο Ήπειρο

Την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα δίκαια των Βορειοηπειρωτών σηματοδοτεί η σημαντική αυριανή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνικά χωριά της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη Σύνοδο Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στα Τίρανα.

Του Κώστα Πασίση

Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη, έχει θέσει σε «συναγερμό» τις ομογενειακές οργανώσεις της περιοχής, καθώς είναι η δεύτερη φορά, μετά από 31 χρόνια που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τα χωριά της Β. Ηπείρου.

Η προηγούμενη επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε από τον αείμνηστο  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991 στη Δερβιτσάνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα τους, που είναι ουκ ολίγα και σχετίζονται με τα δικαιώματα τους.

Θα επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο αλλά και την τοπική Εκκλησία, ενώ είναι προγραμματισμένη και  συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Το φρόνημα των ομογενών στην Αλβανία  παραμένει υψηλό, παρά τα πολλά εμπόδια που βάζει εδώ και  χρόνια η Αλβανική κυβέρνηση η οποία επιδιώκει τον αφελληνισμό της.

Τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά. Υποχρεωτική μάθηση της Αλβανικής ιστορίας, υποχρεωτική εισαγωγή της αλβανικής γλώσσας, Αλβανοί δάσκαλοι, καταπάτηση ελληνικών περιουσιών κ.α

Υπό την έννοια αυτή  η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκτός από τον υψηλό πολιτικό συμβολισμό της, λειτουργεί εμψυχωτικά για τους κατοίκους της περιοχής, που κρατούν ψηλά την Ελληνική σημαία στην Αλβανία.

Επισημαίνεται ότι πολλά αλβανικά μέσα ενημέρωσης δε είδαν με καλό μάτι την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη χώρα τους.

Τα προβλήματα της Ελληνικής μειονότητας και ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της, οι διμερείς σχέσεις και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα ο οποίος δε κρύβει τις φιλοτουρκικές διαθέσεις του.

Σημαντική εκκρεμότητα των δυο χωρών είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ, που έχει μπλοκάρει η Αλβανική Κυβέρνηση, υπό την πίεση της Άγκυρας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει προφορική συμφωνία των δυο χωρών για προσφυγή στη Χάγη η οποία πάγωσε με ευθύνη της Αλβανίας.

«Όπλο» της κυβέρνησης  στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και ο Έντι Ράμα γνωρίζει ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε περνά από την Αθήνα.

Πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια θέση που ευθυγραμμίζεται με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι φόβοι για αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι υπαρκτοί.

Για την επιτυχή έκβαση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ράμα την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στην Αθήνα με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τσάκα, προκειμένου προετοιμάσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλβανία.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού κρατούν μικρό καλάθι για την συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στα Τίρανα.

Τέλος όσον αφορά τη Σύνοδο  ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων αυτή τη φορά δε γίνεται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς από τη συνάντηση θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει, λόγω προβλημάτων με το Κοσσυφοπέδιο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ