today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ελιζαμπέτ Μπορν για μεταναστευτικό: Η Γαλλία θα πρέπει να πει «ποιον θέλει» και «ποιον δεν θέλει»

Η Γαλλία θα πρέπει να πει, όσον αφορά τη μετανάστευση, «ποιον θέλει» και «ποιον δεν θέλει» να υποδεχτεί στη χώρα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ανοίγοντας τη συζήτηση για το μεταναστευτικό στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει πιστή στην παράδοση της ως χώρα ασύλου, όμως είναι θεμιτό να θέτουμε το ερώτημα του ποια είναι η μεταναστευτική πολιτική μας: να πούμε ποιον θέλουμε, ποιον μπορούμε να υποδεχτούμε και ποιον δεν θέλουμε, ποιον δεν μπορούμε να υποδεχτούμε», είπε η πρωθυπουργός.

«Η μηδενική μετανάστευση δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε εφικτή, δεν είναι πιο ρεαλιστική από μια άναρχη μετανάστευση», τόνισε, προσθέτοντας ότι βούλησή της είναι να επιδείξει «σταθερότητα και ανθρωπιά».

«Το να αναζητήσουμε αποτελεσματικά μέτρα, να θέλουμε μια ελεγχόμενη μετανάστευση δεν σημαίνει έλλειψη αποφασιστικότητας ή ανθρωπιάς», πρόσθεσε η Μπορν.

«Και, προτού η ακροδεξιά επιχειρήσει και πάλι να παραπλανήσει, το ξαναλέω: δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για μαζική νομιμοποίηση (…) αλλά για νομιμοποίηση ορισμένων ατόμων», διευκρίνισε. Πρέπει «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες (…) ώστε να φεύγουν γρηγορότερα εκείνοι που πρέπει να φύγουν», συνέχισε, υποσχόμενη ότι θα είναι «αδιάλλακτη» με τους αλλοδαπούς παραβάτες του νόμου, ακόμη και με εκείνους που διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι «η καλύτερη υποδοχή των υπόλοιπων», είπε. Σύμφωνα με την Μπορν, θα πρέπει να τεθεί επίσης το θέμα της νομιμοποίησης των ατόμων εκείνων που βρίσκονται παράνομα στη Γαλλία αλλά ζουν και εργάζονται στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που παρουσιάζει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι το 29ο μέσα σε 40 χρόνια. Θεωρείται πολιτική πρόκληση για την κυβέρνηση που πιέζεται, από τη μια από τη δεξιά και την ακροδεξιά που την κατηγορούν για «χαλαρότητα» και από την άλλη από την αριστερά που ανησυχεί για τη σκληρή γραμμή την οποία εκφράζει ο προερχόμενος από τη δεξιά υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

Οι οργανώσεις που στηρίζουν τους μετανάστες ανησυχούν από την πλευρά τους για «τη συνεχιζόμενη επιδείνωση» στον τομέα των δικαιωμάτων και ιδίως του ασύλου. Ακτιβιστές και μέλη περίπου 15 οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα έξω από την Εθνοσυνέλευση για να καταγγείλουν την κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική, την οποία χαρακτηρίζουν «εχθρική».

Μετά την Μπορν, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Νταρμανέν και ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ (προέρχεται από την αριστερά), θα πάρουν τον λόγο για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως στις αρχές του 2023.

Τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση έχουν ως στόχο να καταστήσουν αποτελεσματικότερη τη διαδικασία των απελάσεων, μια «διαρθρωτική» μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, καθώς και να ενισχύσουν την ενσωμάτωση, κυρίως μέσω της νομιμοποίησης των εργαζομένων μεταναστών χωρίς χαρτιά. «Το θέμα είναι να ενσωματώνουμε καλύτερα και να απελαύνουμε καλύτερα. Θέλουμε εκείνους που εργάζονται, όχι εκείνους που σφετερίζονται», συνόψισε ο Νταρμανέν μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι δύο: αφενός, να εκδίδεται εντολή για την απέλαση κάποιου προσώπου από το γαλλικό έδαφος (OQTF) αμέσως μόλις απορριφθεί το αίτημα χορήγησης ασύλου, χωρίς να περιμένουν οι αρχές μια πιθανή έφεση και, αφετέρου, η δημιουργία μιας άδειας παραμονής για τους εργαζόμενους που είναι χωρίς χαρτιά αλλά απασχολούνται σε τομείς όπου παρουσιάζεται έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή δεν θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Το θέμα θα συζητηθεί και στη Γερουσία στις 13 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ