today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Βέλγιο: Ξεκίνησε η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016. Η πρώην έδρα του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα έχει τροποποιηθεί για τις ανάγκες της διεξαγωγής της, η οποία άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, αντί για τις 9, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 19 Μαρτίου 2016 έξω από το σπίτι του στο Μόλενμπεκ για συμμετοχή στις επιθέσεις του Παρισιού, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας από τις φυλακές του Haren.

Εκτός από τον Αμπντεσλάμ, στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης ο Μοχάμεντ Αμπρινί και ο Οσάμα Κράγιεμ, όλοι τους καταδικασμένοι και για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Συνολικά εννέα άτομα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη σ’ αυτή την «ιστορική δίκη», όπως χαρακτηρίζεται, καθώς ο δέκατος, ο Οσάμα Ατάρ, εκτιμάται ότι σκοτώθηκε στη Συρία.

Όπως αναφέρει ο βελγικός Τύπος, η εξέταση των εννέα κατηγορουμένων που θα είναι παρόντες δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία θα διακοπεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.

Στις 22 Μαρτίου 2016, 32 άνθρωποι δώδεκα εθνικοτήτων σκοτώθηκαν και 340 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και στο μετρό του Μαλμπέκ, κοντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ