today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κρεμλίνο: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που αποφάσισαν να επιβάλουν οι δυτικές χώρες, δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας αντιθέτως για μια “αποσταθεροποίηση” της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Η ρωσική οικονομία “έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες” για να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική επίθεση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Τα μέτρα αυτού του είδους δεν θα έχουν αντίκτυπο” στην επέμβαση στην Ουκρανία, επέμεινε.

“Αντιθέτως τα μέτρα αυτά θα έχουν αναμφίβολα αντίκτυπο στην σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας (…) Είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίησή της”, συνέχισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα “ετοιμάζει” αντίμετρα.

Η ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν να θέσουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ένα μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Ο στόχος αυτής της νέας κύρωσης, που επιβάλλεται στη Ρωσία, είναι να της στερήσουν ένα μέρος των τεράστιων εσόδων που έχει από την πώληση των υδρογονανθράκων της και έτσι να μειώσουν την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα παραδίδει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετούσαν τον μηχανισμό της επιβολής πλαφόν, θέση που επαναδιατύπωσε χθες, Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που επικαλέστηκαν τις δηλώσεις του, μετέδωσαν ότι σημείωσε επίσης πως η Ρωσία εργάζεται “πάνω σε μηχανισμούς για να απαγορεύσει την χρήση του εργαλείου της επιβολής πλαφόν, ασχέτως του επιπέδου στο οποίο ορίζεται αυτό”.

“Παρέμβαση αυτού του είδους μπορεί μόνον να προκαλέσει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της αγοράς και έλλειψη ενεργειακών πόρων”, τόνισε ο Νόβακ.

Η τιμή του βαρελιού αργού Ουραλίων κυμαινόταν αυτήν την ώρα γύρω στα 65 δολάρια, ήτοι μόλις και μετά βίας πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ